Šmarnično vzdušje na Viru popestril Deški zbor Schellenburg

Deški zbor je zbor, običajno sestavljen iz fantov, ki še niso mutirali in zato pojejo visoke sopranske in altovske glasove. Zato ne preseneča, da se je marsikateri poslušalec spraševal, kje je to dekle, ki poje tak sopran, saj je ni našel med fanti. Ta tradicija se je razvila v srednjem veku, ko je bilo ženskam sodelovanje pri bogoslužju prepovedano. Nekatere krščanske Cerkve s to tradicijo nadaljujejo še danes, čeprav je moško-ženska zasedba že nekaj časa dovoljena. V to tradicijo so vstopili tudi z Deškim zborom Schellenburg, saj je tovrstno petje v Sloveniji manj poznano. Deški zbor Schellenburg že šesto sezono združuje fante, stare od 8 do 15 let, iz Ljubljane in širše okolice, nekaj fantov pa prihaja tudi iz Domžal.  Na koncertu v cerkvi sv. Jožefa na Viru pri Domžalah smo prisluhnili skladbam različnih obdobij cerkvenega leta od gregorijanskega korala in renesanse do sodobnih slovenskih in tujih skladateljev. Zbor vodi s. Božena Kutnar, na orglah pa jih spremlja s. Diana Novak. 

Znamo ceniti dunajske dečke, ki jih je, mimogrede, ustanovil Slovenec, Jurij Sladkonja. Tako se je slovenska različica tega zbora, ki nosi ime Deški zbor Schellenburg, predstavila v torek, 7. maja 2019, v cerkvi svetega Jožefa na Viru pri Domžalah, kjer so fantje s petjem najprej sodelovali pri sveti maši, ki jo je daroval virski župnik Aleksander Urek, po sveti maši pa so pripravili še nepozaben koncert.

Glas se hitro širi ob pridigi, napovedanih dogodkih za teden dni naprej, v župnijskem listu in seveda od ust do ust in slovenske dunajske dečke je prišla poslušat množica faranov, ki je z dolgimi aplavzi nagradila fantastične deške glasove, ki so odmevali v akustični cerkvi. Tako je šmarnično bogoslužje ob majniški Mariji, kjer imajo v cerkvi na posebnem mestu lepo urejen Marijin oltar okrašen s šmarnicami, izzvenelo res v najboljšem možnem vzdušju.

V današnjem času imamo redko priložnost, da prisluhnemo zvoku deških glasov, ki se s svojo značilno barvo razlikuje od otroškega zbora, v katerem običajno prevladujejo dekliški glasovi. Tradicija deških zborov izvira iz srednjega veka, ko ženskam ni bilo dovoljeno peti pri bogoslužju, zato so dečki prevzeli petje ženskih glasov. Deški zbori so imeli poleg oblikovanja petja pri liturgiji pomembno vlogo tudi pri glasbeni in pevski vzgoji dečkov. Skoraj vsi pomembni glasbeniki in skladatelji v zgodovini so tu dobili dobro osnovo za nadaljnje glasbeno izobraževanje.

Ob koncu koncerta se je virski župnik Aleksander Urek zahvalil mladim pevcem Deškega zbora Schellenburg in spremljevalcem za nepozaben glasbeni dogodek ter vse farane in nastopajoče povabil na druženje na ploščad pred cerkvijo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi