Slonček Babar te dni v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale razveseljuje otroke

Ta teden se v Kulturnem Domu Franca Bernika v Domžalah uspešno izvaja glasbena predstava za otroke, katere koncept je naredil Jure Matičič in nastopajoči, likovno zasnovo pa je pridodala Lučka Berlot. Nadvse uspešna igra francoskega pisatelja Francisa Pulenca z naslovom Slonček Babar se ta teden izvaja za otroke šol in vrtcev. V igri nastopajo Tadej Pišek-pripovedovalec, Božena Angelova-violina, Mate Bekavac – klarinet ter Per Rundberg – klavir. Ta glasbeno pripovedna predstava polni dvorano Kulturnega doma Franca Bernika v Domžalah in lepo je gledati otroke, ki prihajajo v hram kulture zvedavih oči, zapuščajo ga pa nadvse navdušeni.

Slonček Babar se je prvič pojavil v slikanici Jeana de Brunhoffa leta 1931, osnovan pa je po zgodbi, ki si jo je za otroke domislila njegova žena Cecile. Pripoveduje o slončku, ki mu lovci ubijejo mamo, zato zbeži v veliko mesto, kjer spozna prijazno starko. Ta ga obleče v elegantne obleke, nauči lepega obnašanja in ga tudi primerno izobrazi. Babar se nato vrne nazaj v džunglo in ko slonji kralj po nesreči poje strupeno gobo, ga Babar kot najbolj izobraženi in omikani slon v kraljestvu nasledi na prestolu. Skladatelj Francis Poulenc je glasbo k slikanici napisal na pobudo svoje mlajše sestrične, ki ji ni bila všeč atonalna glasba, s katero se je skladatelj ukvarjal v tistem času. Na klavir je postavila slikanico o slončku Babarju, mu naročila naj "raje zaigra tole” in nastala je glasbena pripoved, ki jo na domžalskem odru interpretira kvartet treh vrhunskih glasbenikov in "slonje” razpoloženega igralca. S pomočjo čudovite glasbe spoznavamo Babarja in številne nauke, namenjene otrokom, ki šele spoznavajo svet. Na koncu predstave, ko se slonček Babar poroči in postane kralj, zasveti na stropu odra prelepi nebesni svod z nešteto zvezdami, ki pridoda še piko na »i« odlični predstavi, gledalce pa pusti ob tem prizoru odprtih ust.

Predstava se izvaja še v petek, 2. junija. 2017 ob 09:30h /abonma OTROŠKI + IZVEN ter v petek, 2. junija 2017 ob 11:00h /abonma OTROŠKI + IZVEN.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov