Se štorklja Bela vrača v Slovenijo?

V času, ko vsi bolj ali manj razmišljamo o epidemiji, je vsaka spodbudna novica toliko bolj pomembna. Te dni nas je razveselilo dejstvo, da v naravi nekatere stvari še vedno potekajo, kot bi morale. Ptice so začele svoje selitve.

Na interaktivnem zemljevidu, kjer spremljamo potovanje štorklje Bele, smo opazili, da se je ta premaknila iz Šarm el Šejka in da potuje proti severozahodu. Projekt Leti, leti štorklja se je začel lansko poletje, ko so v Elektru Ljubljana v sodelovanju z Društvom za opazovanje in proučevanje ptic dve štorklji z Ljubljanskega barja opremili s telemetrijskima napravama. Poimenovali so ju Srečko in Bela in na zemljevidu sledili njuni selitvi v Afriko. Štorklji sta ornitologe presenetili že takoj na začetku poti, saj sta se, čeprav iz istega gnezda, v tople kraje odpravili vsaka po svoji poti – Srečko čez Italijo, Bela pa čez Turčijo. Za Srečka se potovanje na žalost ni dobro končalo. V Tuniziji se je najverjetneje zapletel v plastično vrečko in nesrečno poginil.

Bela pa na presenečenje znanstvenikov, ni nadaljevala poti proti jugu Afrike, temveč se je ustavila v Šarm el Šejku in tam prezimila. “Tako smo vso zimo spremljali Belo, kako vsakodnevno dela le manjše prelete nad egiptovskim letoviščem. S pomočjo kolegov so ornitologi iz DOPPS-a ugotovili, da Bela dnevno hodi k bližnjemu vodnemu zajetju, kjer pije. Na žalost se je izkazalo, da je voda v zajetju precej onesnažena, zato je bila tudi Belina prihodnost negotova”, so v sporočilu za javnost zapisali v Elektro Ljubljana..

Prav ob prihodu pomladi pa je Bela presenetila vse, ki ji sledijo, saj se je že začela vračati proti severozahodu.  Kot pojasnjuje dr. Damijan Denac, direktor DOPPS, mlade štorklje po prvi selitvi na jug običajno prezimijo v toplih krajih do tri leta, šele nato se vrnejo v kraje, kjer so se izvalile. Prav zato je tudi težko napovedati, do kod bo Bela poletela tokrat. Možno je, da do Turčije, takšen primer so v DOPPS že spremljali. »Morda pa se, četudi je še spolno nezrela, celo vrne v Slovenijo in se bo tukaj potikala okrog,« še dodaja Denac.

Bela se trenutno nahaja v Izraelu, njeno nadaljnjo pot je mogoče spremljati na povezavi tukaj.

Karin Božič; Foto: Elektro Ljubljana

 

Komentarji uporabnikov
Tagi