Se še spomnite legendarnega tržaškega Ponte Rosso? Fenomen, ki se nam danes zdi komaj verjeten

Ste med tistimi, ki ste še sami romali v Trst in na Ponte Rosso? Fenomen, ki se nam danes, ko so trgovine na vsakem koraku in prepolne, zdi komaj verjeten. Kava, margarina Rama, pralni prašek, čokolade in riž … In da, seveda, kavbojke Rifle in prve vinilke, čisto blizu pa Darwil z zlatom in malo stran železniška postaja …

V Mestnem kinu Domžale je bil v torek, 7. novembra 2017, premierno na ogled postavljen 62 minut dolgi dokumentarni film »Trst, Jugoslavija«. Domžalska premiera se je najprej začela s predajo v uporabo novega projekcijskega platna, ki sta ga svojemu namenu predala Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale ter Toni Dragar, župan Občine Domžale. Nato pa je sledil začetni pogovor z režiserjem Allesiom Bozzerjem in soscenaristko Wendy D`Ercole, ki ga je vodil Jure Matičič, vodja programa Mestnega kina Domžale.

Po uvodnih beseda in predstavitvijo gostov je sledila projekcija zanimivega dokumentarnega filma, kjer so si gledalci ogledali, kakšen je bil Ponte Rosso v Trstu v času bivše Jugoslavije in kakšen je Ponte Rosso danes. Dolgočasni ostanek nekdanje trgovalne tradicije.

Tržaški Ponte Rosso je bil za Slovence in nekdanje Jugoslovane mitski prostor nakupovanja in zapravljanja časa, pa tudi okno na Zahod in kronski dokaz, da socializem in kapitalizem lahko sobivata. Od sredine šestdesetih let pa do začetka devetdesetih, ko se je Jugoslavija razdružila, je bil Ponte Rosso "utripajoče srce Trsta", kamor so se v najboljših časih dnevno zgrinjale stotisočglave množice kupcev, iz Slovenije, Hrvaške in vse do Makedonije. O fenomenu spregovorijo znane in neznane osebnosti tistega časa, od navadnih švercerjev in carinikov do Radeta Šerbedžije in Gorana Bregovića, ki sta v otroštvu enako vneto obiskovala tržaško tržnico, kjer se je na veliko kupovalo predvsem kavbojke, kavo in druge dobrine, ki jih je v socializmu primanjkovalo.

Soscenaristka Wendy D`Ercole in režiser Allesio Bozzeri.

Po filmu je sledil daljši pogovor z režiserjem Allesiom Bozzerjem in soscenaristko Wendy D`Ercole, ki ga je vodil Jure Matičič, vodja programa Mestnega kina Domžale. Tako smo izvedeli marsikaj o ustvarjanju filma, o brskanju po arhivih. Še dobro, da je bilo v tistih najlepših letih za Trst in njihovo trgovino nekaj zanesenjakov, ki so ta utrip posneli na trak, saj so sedaj, 26 let po prenehanju kupovanja in obiskovanja tržnice, ker je razpadla takratna Jugoslavija, ti dokumentirani filmi velika zgodovinska vrednost. Tržnice Ponte Rosse že zdavnaj ni več, vrveža in parkiranja vsepovprek, saj je tja ob koncih tedna pripeljalo tudi nekaj sto avtobusov, veliko osebnih vozil, veliko ljudi pa se je pripeljalo tudi z vlakom.

Res enkraten spomin na čase, ko je bilo vsega v pomanjkanju, danes pa pri nas na vsakem vogalu vabi polna trgovina. Mladi, pojdite in si oglejte ta zanimiv film, ki bo na ogled še danes v sredo, 8. novembra 2017, ob 18.30 in v ponedeljek, 13. novembra 2017, ob 18.30 uri. Verjetno se boste smejali, a boljše, da se zamislite, saj takrat nismo imeli skoraj nič za kupit, sedaj pa imate vsega v izobilju.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov