Restavracija pri Pošti

Razglednica restavracije pri Pošti, kjer je bil dolga leta tudi poštni urad, ter obcestni del »Nove fabrke«, sedaj upravno poslopje občine. Slika je iz okrog leta 1905, odposlana pa je bila v letu 1911.

Gostinsko poslopje je bila zgrajeno v letih, ko je v naših krajih cvetela slamnikarska dejavnost. Za tiste čase je bilo to sodobno poslopje s prenočišči, imeli pa so tudi ledenico za hlajenje piva in kegljišče. Bilo je to prvo gostinsko poslopje v Domžalah, ki je imelo prenočišča, zato so ga ljudje takrat imenovali hotel. Pozneje se je v spodnje prostore vselila domžalska pošta, zato tudi ime "Pri pošti".

Restavracija je imela tudi letni vrt, ki je bil pod kostanji. Velikokrat je bila na tem vrtu tudi živa glasba. V stavbi je bila kasneje vrsto let trgovina Kovinar, sedaj pa že nekaj let sameva. Kostanji ob tej stavbi, pa so še vedno priča nekdaj pestremu dogajanju v središču Domžal.

Avtor: Miha Ulčar; Fotografija razglednice in njena obrazložitev je povzeta po knjigi Oj ta slamnik: občina Domžale na starih razglednicah, avtorja Staneta Stražarja.

Komentarji uporabnikov