Rebec, Besedič in Morina poskrbeli za 6. zaporedno zmago Heliosa

Odlična druga četrtina in za posladek še blesteča zadnja, pa je Helios prišel še do svoje šeste zaporedne zmage v Ligi Telemach. Ko so v tretji četrtini gostje iz Maribora spet malce zapretili, sta na sceno stopila Besedič in Rebec ter Helios odpeljala celo blizu stotice, končalo se je z 96:68.

Zaradi poškodbe Đorđa Majstorovića, na treningu je ob zabijanju grdo padel in še čuti bolečine v prsnem predelu, je tekmo pod košem začel Besedič, ob njem pa so na parket stopili še Morina, Marić, Vončina in Rebec. Za Luka Vončino in našega lanskega člana, Miho Fona, se tekma ni začela najbolje, saj sta po trku že v prvi minuti tekme oba okrvavljena zapustila parket; Vončina se je v igro še vrnil, Fon žal ne. Helios je sicer tekmo dobro odprl, povedel z 11:5, a so gostje s koši Kayembeja Ruphina hitro ujeli priključek. Za malce lažje nadaljevanje Heliosa je ob koncu prve četrtine z zadeto trojko poskrbel Aleksandar Ponjavić in Domžalčani so na prvi odmor odšli s prednostjo petih točk (19:14). In kot je zdaj v zadnjih tekmah v navadi, za razliko od začetka sezone, ko so bile glavne tretje četrtine, je tokrat domžalski stroj spet do glavne prednosti prišel v drugih 10 minutah. V 16. minuti, po trojki Vončine, je Helios prvič povedel za več kot 10, 33:22, potem pa je na sceno stopil še Gezim Morina, ki je za domačo serijo 12:3 prispeval prvih 7 točk, tako da je Helios ob polčasu vodil kar za 20, 45:25.

Po premoru so košarkarji Maribora Nove KBM zaigrali veliko bolj agresivneje in se s koši Primoža Broliha in Ilije Gavrića do konca tretje četrtine približali na -14 (62:48). Še dobro, da je vmes na drugi strani zadeval Jure Besedič, ki je skupno prispeval kar 5 trojk, da je Helios držal vsaj kolikor toliko varno prednost. V prvih treh minutah zadnje četrtine, po seriji 8:0, ob rezultatu 69:59, je Maribor zaostajal le še za deset, takrat pa je sledila ena najboljših simultank v domžalski "komunali" v zadnjem času. Najprej je sicer trojko prispeval Igor Marić, potem pa je na sceno stopil mladi Matic Rebec, ki je lastnoročno odločil zmagovalca. Prodori in trojke, v zadnjih šestih minutah je dosegel kar 14 točk, vmes je odlično zaposloval še ostale soigralce, in Helios je prišel do suverene zmage s 96: 68.

Za domače je Rebec na koncu dosegel kar 21 točk, še pomembneje pa je, da je temu dodal kar 10 podaj. 17 točk je prispeval še Jure Besedič, 15 točk in 8 skokov pa Gezim Morina. Prvi strelec Mariborčanov je bil s 16 točkami Primož Brolih.

Zmago Sagadin, trener Heliosa: "Dejstvo je, da 20 točk prednosti mi ne znamo branit in tega ta ekipa še kar nekaj časa ne bo znala. Za tako mlado ekipo je najbolje, da je v prvem polčasu na izenačenem rezultatu ali pa celo korak zadaj in potem veliko lažje pritiskajo v nadaljevanju tekme. Tokrat smo tradicionalno dobri obrambi dodali še preciznost in sproščenost v napadu, za kar lahko mojim fantom le čestitam. Napade oz. akcije izvajamo čedalje bolj precizno, v tem trenutku imamo edini problem še skok, ki ni na nivoju in to moramo v prihodnjih treningih in tekmah obvezno spravit na višji nivo."

Jure Besedič, Helios: "Pred tekmo je bil dogovor, da ne smemo dobiti več kot 70 točk, kar nam je na koncu tudi uspelo. Sicer smo izgubili skok, pustili smo jim preveč napadalnih skokov in to moramo še popravit. S svojo nocojšnjo igro sem zadovoljen, v obrambi bi lahko bilo malo bolje, lahko bi dobil kakšen skok več, v napadu je bilo pa v redu. Na koncu pa tako ali tako šteje le ekipni rezultat in danes smo vsi skupaj odigrali odlično."

Igor Kuzma, trener Maribora Nove KBM: "Začeli smo premalo pogumno, na začetku smo zgrešili kar nekaj zicerjev in prostih metov, sicer bi se lahko prva četrtina razpletla tudi drugače. Potem pa je Helios pokazal svojo širino. Preslabo smo branili nekatere enostavne situacije in tu se je potem razigral Morina, ki je že v prvem polčasu dosegel blizu 20 točk. V drugem polčasu smo igrali bolje, a je imel Helios vsakič odgovor ali pa je udaril razpoloženi Besedič. Z malo večjo vnemo in boljšim odstotkom meta smo se približali le na 10 točk zaostanka, potem pa je na sceno stopil mali Matic Rebec, v zadnjih petih minutah odigral simultanko, za kar mu gredo vse čestitke, kot seveda tudi ekipi Heliosa za končno zmago."

Naslednjo soboto Helios gostuje pri Slovanu, še prej pa Domžalčane čaka tekma Pokala Spar, ko se bodo v torek, 26.11., ob 19. uri v "komunali" pomerili s Portorožem. Vabljeni!

Liga Telemach, 6. krog

Helios Domžale – Maribor Nova KBM  96 : 68 (19:14, 26:11, 17:23, 34:20)

Helios: Besedič 17, Ponjavić 3, Marić 10 (5 skokov), Mlakar 6, Rebec 21 (10 podaj), Mavrin, Majstorović, Radulović 6, Morina 15 (8 skokov), Hrovat 5, Boltić 4, Vončina 9

Maribor: Lulić, Gavrić 8 (8 skokov), Brolih 16, Fon, Rizvić R. 15, Kosič 2, Jereb 11 (5 skokov), Ruphin 9 (5 skokov), Mlakar, Šarkinović 7, Rožanc, Cej

Avtor: KK Helios Domžale; Foto, video: KK Helios Domžale
Komentarji uporabnikov