Razstava ilustracij Damijana Stepančiča: Krst pri Savici

V okviru Mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom ter v mesecu kulture bo v Knjižnici Domžale do 16. februarja 2019, na ogled razstava originalnih ilustracij Damijana Stepančiča: Krst pri Savici. Omenjeno besedilo največjega slovenskega pesnika je že od nekdaj poleg bralcev in raziskovalcev privlačeval tudi likovne ustvarjalce, med njimi tudi Damijana Stepančiča.

Ob 170-letnici Prešernove smrti je izšla naslovniško odprta slikanica, ki besedilo največjega slovenskega pesnika prikazuje v novi in osveženi luči. S svojim sporočilom – naj je bila poudarjena svobodomiselnost ali Črtomirjev oziroma pesnikov umik in zlom – je Krst pri Savici že od nekdaj poleg bralcev in raziskovalcev privlačeval tudi likovne ustvarjalce. Tokrat svoje videnje in doživljanje v meglo mitov ovitega pokristjanjevanja naših prednikov predstavlja mojster našega časa – Damijan Stepančič.

“Malokdaj se zgodi, da dobi ilustrator za nalogo narisati pesnitev – ep, pomemben za nacionalno samobitnost. /…/ Ilustracije Krsta bolj zrcalijo Črtomirjevo nelagodje, kot da bi razreševale njegovo tesnobno dilemo: slediti Bogomili in životariti brez možnosti tuzemske ljubezni ali vztrajati v starem in ostati brez Bogomile. Oboje je nemogoče … Kot interpret sem si dovolil predlagati svoj odgovor na Črtomirjevo stisko, kakšen pa je, prepuščam bralcu-gledalcu, da odkrije sam. In seveda predlaga svojega.” Damijan Stepančič

Razstava, ki je na ogled do 16. februarja 2019, je nastala v organizaciji Miš založbe in Knjižnice Domžale. Vstop prost!

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto: Knjižnica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi