Razgledi Boruta Peršolje

“Sedim na vrhu gore in opazujem svet pod seboj. Ta razgled so užili že številni pred mano. Razkriva se od pradavnine in se leto za letom barva v odtenkih sonca. Moj vzpon ni zato nič posebnega, v njem ni hrabrosti, zaradi katere bi zgodba lahko zašla v knjige. Moj vzpon je poseben zato, ker sem sebi priznal, da imam gore rad in da sem srečen v njih,” je ob odprtju dobrodelno prodajne fotografske razstave zapisal avtor Borut Peršolja.

Ob 70. obletnici Planinskega društva Domžale in ob 30. obletnici prostovoljnega vodništva Boruta Peršolje je v ponedeljek, 2. julija 2018, v Knjižnici Domžale potekalo odprtje njegove prve samostojne in dobrodelno prodajne fotografske razstave z naslovom »Razgledi«. Ves izkupiček od prodanih enkratnih fotografij bo avtor namenil za nakup defibrilatorja za Domžalski dom na Mali planini, ki ponosno stoji na 1534 metrih višine  v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp.

Pozdravni nagovor ob odprtju fotografske razstave je imel častni predsednik Planinskega društva Domžale Peter Primožič, slavnostni nagovor pa Marjeta Keršič Svetel. V kulturnem delu programa so sodelovali Kaja in Luka Peršolja ter Moški pevski zbor Janko Kersnik Lukovica.

Fotografska razstava nazorno pokaže sožitje o gorah in ljudeh. O podobi, ki je veličastna in mogočna. O čustvih odkrivanja, doživljanja in tovarištva. O razgledih z gore in v človeka. Na razstavi je na ogled šestnajst fotografij formata 35 x 55 cm, ki so nastale v različnih časovnih obdobjih, ki sega od začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja pa do danes. Za razstavo izbrane fotografije so odtisnjene na tkanino na velikoformatnem tiskalniku ter napete na lahek podokvir. Potiskan in napet je tudi robni del fotografij, tako da podoba zanimivo izstopi iz razstavne okolice.

Borut Peršolja je Domžalec, magister geografskih znanosti, zaposlen v Državnem zboru Republike Slovenije, vodnik Planinske zveze Slovenije in inštruktor planinske vzgoje, član in nekdanji predsednik Planinskega društva Domžale, nekdanji podpredsednik Planinske zveze Slovenije, soavtor Planinske šole, Vodniškega učbenika ter knjige Slovenske gore, avtor zasnove Slovenskega planinskega muzeja, avtor številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov o gorah in gorništvu, snovalec in sogovornik sedemdesetih gorniških večerov, avtor besednega in fotografskega bloga Razgledi (bliža se petstoti objavi). Njegove fotografije so bile objavljene v različnih slovenskih revijah (Planinski vestnik, Gea, PIL, Ciciban, Geografski obzornik …), časopisih (Delo, Dnevnik, Mladina, Finance, Slamnik …) in knjigah (Mohorjev koledar, Kamniško-Savinjske Alpe, Dolina Triglavskih jezer, Nacionalni atlas Slovenije, Ciciban planinec, Mladi planinec, mlada planinka (dnevnik 1), Mladi planinec, mlada planinka (dnevnik 2), publikacije Državnega zbora …).

Naročila/rezervacije posameznih fotografij

Posredujete informacijo katera razstavljena fotografija ali fotografije vas zanima(jo) za odkup ali rezervacijo. Če je/so fotografija(e) še na voljo (rezervacija velja teden dni od prejema vašega obvestila, velja vrstni red prispelih prijav), vam bodo posredovali informacijo o nakupu in prevzemu (ta bo možen najkasneje ob koncu razstave ali izjemoma kasneje). Ob tem vas bodo prosili tudi za informacijo, ali dovoljujete, da je vaše ime kot donatorja objavljeno v poročilu o koncu razstave in dobrodelne donatorske akcije za nakup defibrilatorja v Domžalskem domu na Mali planini (1534 m, Kamniško-Savinjske Alpe).

Več si lahko preberete na blogu avtorja razstave.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi