Raper Žygec: »Ko smo se v Domžalah skupaj z ljudmi drli Domžale, sem se počutil neprecenljivo«

Veliko okoliških krajev je opevanih v raznih pesmih in skladbah. Da pa so Domžale našle svoje mesto tudi v skladbi, pa je poskrbel raper Žygec , pred več kot letom dni z avtorsko skladbo »Domžale Muska«, s katero predstavlja mesto v katerem je odraščal in na katerega je zelo ponosen. Videoposnetek skladbe »Domžale Muska« je imela do danes na You Tubu že preko 240.000 ogledov.

Pogovarjali smo se z raperjem Žygcom oziroma Žigom Štiftarjem, mladim Domžalčanom, ki se poleg Hip-hopa, ukvarja tudi z borilnimi veščinam in meditacijo. Prosti čas rad preživlja s prijatelji ali pa sam z melodijami in poetskim navdihom. S skladbo »Domžale Muska«, pa je poskrbel, da je ime našega mesta možno slišati marsikje po Sloveniji. Torej bi lahko rekli, da je Žiga ambasador Domžal.

Kdaj si se pričel ukvarjati z glasbo?
Mislim da dobra štiri leta nazaj.

Tvoja zvrst je Hip-hop in Rap. Kako si se našel v tej zvrsti?
Najprej me je najbolj navdušil ritem te zvrsti in svoboda ustvarjanja z njim. Poleg tega se mi zdi ta zvrst edina, ki daje glasbi globji pomen. Hip-hop doživljam, nekaj več kot glasbo, bolj kot način razmišljanja.

Kakšna je razlika med tema dvema zvrstema?
Rap – Lies = Hip-Hop

Kateri so tvoji največji vzorniki?
V mojih začetkih nisem imel nobenega vzornika, saj sem najprej skušal spoznati sebe preko mojega navdiha za ustvarjanje te zvrsti. Kmalu pa sem spoznal, kateri ustvarjalci ti lahko prinesejo veliko znanja, če jih jemlješ za vzor. Menim, da se od vsakega lahko nekaj naučiš, največji učitelj zame pa je 2pac. Za njim pa pridejo Nas, Jay-Z, Masta Ace, Rakim, T.I. in tako naprej.

Imaš kakšnega mentorja, ki bdi nad tabo?
Največji mentor sem si jaz sam.

Ali sodeluješ tudi s kakšnimi drugimi glasbeniki?
Zaenkrat še nič resnega, v prihodnosti pa boste vsekakor lahko videli marsikaj.

 

Koliko imaš že avtorskih skladb? In katere?
Hm, jih je pa že kar nekaj. Sekaš. Zadnja, ki je bila izbrana za val012 kompilacijo, ima naslov "Chop'n'Screw".

Predvidevam, da sam pišeš besedila in skladbe? Od kje pobiraš ideje?
Besedila pišem sam, glasbo pa ustvarjam skupaj z mojo ekipo. Omenil bi dva producenta Jaka Škorjanca (J-Slash) in Tima Zakrajška (T.I.M). Ideje pobiram iz vsakdanjega življenja, velikokrat pa me navdih kar sam prevzame in samo pišem brez razmišljanja.

Komad »Domžale Muska«, ki je zelo »patriotski«, je na YouTubu zelo obiskan. Od kje ideja za ta komad? Kakšno je sporočilo?
Tisto leto sem se resno odločil stopiti na pot moje glasbene kariere, postavil sem si visoke cilje in pomnožil motivacijo. Ta pesem se mi je zdel prvi logičen korak moje poti, saj je treba začeti doma. Tako sem naredil komad za mesto v katerem sem odraščal in ga bom vedno nosil v srcu. K tem je prispevalo tudi to, da je med mladino veliko slišati, da v Domžalah nič ni. Kot, da tukaj ni nobenih uspešnih ljudi in prijetnih ambientov. Zato sem se odločil prikazati Domžale v čim bolj bleščeči luči in pokazati celi Sloveniji košček nas. Eni me hvalijo češ, da mi je uspelo, nekateri pa niso zadovoljni. Vendar je klub vsemu bilo slišati ime našega mesta marsikje v Sloveniji in tako vem, da sem dosegel svoj cilj.

S kom si želiš nastopiti skupaj?
Od slovenskih ustvarjalcev najbolj cenim Trkaja, Došo. Ko bo čas, vem da bomo nastopili skupaj.

Kje vse si že nastopal?
Da poenostavim bom rajši rekel, da me zaenkrat v živo še ni bilo slišati na Štajerskem in Primorskem.

Kje vse si želiš nastopiti?
Povsod, kjer si me bodo ljudje želeli slišati.

Kako gledaš na slovensko glasbeno sceno? Je dovolj prostora za Hip-hop in Rap? Na kakšen način boš poskušal narediti preboj na slovensko glasbeno sceno?
Mislim, da je dovolj prostora za našo zvrst, drugače si ga bomo pa zagotovo izborili, ker jo šele začenjamo dobro razvijati. Ustvarjalcev Hip-hopa je vedno več in ljudi, ki čutijo to zvrst prav tako, zato mislim da gre vse v pravo smer. Moj naslednji korak je album, ki ima predviden izid do poletja.

Kakšni posebni dogodki, od nastopov, ki ti bodo ostali v spominu?
Najboljše se počutim nastopati pred domačo publiko. Ko smo se v Domžalah skupaj z ljudmi drli Domžale, sem se počutil neprecenljivo.

Kje te lahko vidimo nastopati v prihodnje?
Prvi nastop bo mislim da za izid albuma, bolj točen urnik pa mislim, da bo dodelan čez kakšen mesec, tako da stay tuned.

Tvoji načrti in želje v prihodnosti?
Živeti čarobno lep lajf 🙂

Žigu se zahvaljujemo za pogovor in mu želimo še veliko ustvarjalnega navdiha. Spremljate pa ga lahko na njegovi facebook strani.
 

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Žige Štiftarja
Komentarji uporabnikov