Ragbi na vozičkih

Zgodovina ragbija na vozičkih se je začela leta 1977, ko so športniki tetraplegiki želeli poiskati alternativo košarki. Cilj igre je doseči čim več golov, gol se doseže, ko z žogo v posesti prečkamo golovo črto z dvemi kolesi. Igralni čas sestavljajo 4 četrtine po osem minut. Fizičen stik je dovoljen samo med vozički, medtem, ko med igralci ne sme biti fizičnega stika, ki se sankcionira.

Prva predstavitev tega nadvse atraktivnega, najbolj gledanega paralimpijskega športa pri nas, bo potekala v soboto, 7. marca 2020, ob 10.30 uri v športni dvorani Srednje šole v Domžalah.

V ta namen je ekipa štirih navdušencev, ki bdi nad celotnim dogodkom, k nam povabila avstrijsko reprezentanco, s katero bomo Slovenci odigrali ekshibicijsko tekmo, dvakrat po 10 minut. V zadnjem letu so fantje uspeli pridobiti 5 rabljenih, odsluženih vozičkov, ki so jih obnovili. Po tekmi bo tako sledila še podrobnejša predstavitev športa in trening za vse, ki bi se radi poizkusili v tem kontaktnem športu. Kot v ragbiju, je namreč tudi tukaj dovoljen kontakt z vozički. Od tod izvira tudi sama atraktivnost športa, saj pri naletih pride tudi do padcev.

Ekipa je poskrbela tudi za medijsko pokritost dogodka, športni program Sportklub bo namreč snemal prispevek o tem športu, potrjena pa je tudi STA in seveda najbolj bran lokalni medij domžalec.si, organizatorji pa obljubljajo še dodatne medije. Častni pokrovitelj dogodka je župan g. Toni Dragar, ki bo prisoten tudi na dogodku.

Organizatorji se na tem mestu še posebej zahvaljujejo SŠ Domžale in njenemu direktorju mag. Primožu Škoficu, ki je v ta namen v uporabo brezplačno odstopil njihovo športno dvorano.

Ker ta šport še ni znan pri nas, je celotna organizacija na plečih 4 navdušencev.

Išče se tudi glavni pokrovitelj dogodka, zato ekipa poziva podjetja, ki bi želela podpreti sam dogodek naj se javijo na quadrugby.slovenia@gmail.com, veseli pa bodo vsakega € , ki ga lahko nakažete na TRR Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, Dunajska 188, 1000 Ljubljana, SI56 6100 0001 8731 144, sklic 7024-800 in bo porabljen za nadaljnji razvoj športa.

Vljudno vabljeni!

Avtor: Rok Bratovž; Foto: Dejan Mijović

Komentarji uporabnikov
Tagi