Prihodnost v Domžalah: Gasilsko električno vozilo Rosenbauer CFT

"Concept Fire Truck"

Koncept novega gasilskega električnega vozila Rosenbauer CFT je začel predstavitveno pot po Sloveniji. Zjutraj so ga z vlačilcem dostavili v Slovenijo, prvo predstavitveno postajo pa je imel v Centru za zaščito in reševanje Domžale, kjer so si poklicni gasilci  ogledali  zunanjost in  notranjost tega prestižnega električnega vozila, ob sami predstavitvi pa so imeli priložnost bolje spoznati gasilsko vozilo prihodnosti. Ker je vozilo koncept, smo lahko posneli samo zunanjost vozila, predstavitev  notranjosti  in delovanja pa smo si samo ogledali.

Po besedah osebja, ki je predstavilo koncept novega gasilskega električnega vozila Rosenbauer CFT, bil naj imelo vozilo 420 konjskih moči, elektromotorji  poganjajo vsa štiri kolesa, upravlja pa se vse v kabini preko zaslonov in prenosnih računalnikov. Koncept vozila nima zunanjih ogledal, ampak se vse snema s kamerami, prikaz pa šofer gleda na velikih ekranih. Vozilo je podprto tudi z dizelskim agregatom v slučaju porabe vse elektrike v baterijah. Avto se dviga in spušča, top za gašenje je skrit v strehi, upravlja pa se iz kabine.

Projekt novega gasilskega električnega vozila Rosenbauer bo v večji meri poleg proračunskih sredstev podjetja Rosenbauer finančno podprt iz EU. S hibridnim električnim požarnim motorjem, ki temelji na CFT, pa naj bi v začeteku 2021 začeli enoletno preskušanje. Raziskovalna naloga predstavitev novega koncepta temelji na podlagi izkušenj najpogostejših obstoječih standardnih operativnih taktičnih postopkov, prirejenih načinu delovanja različnih gasilskih društev. Trenutno zbirajo mnenja in predloge, iz tega pa bodo nato ustvarili enkratno gasilsko vozilo prihodnosti, ki bo kos več različnim nalogam.

“Concept Fire Truck” s predstavitvijo prehaja na pomemben mejnik na poti do serijske proizvodne pripravljenosti. S projektom električnega vozila želijo odgovoriti na kompleksne zahteve tehnologije požarnih motorjev in razviti pot za integracijo novih, okolju prijaznih pogonskih tehnologij v gasilske službe. Njihovi cilji pri uvedbi teh nujnih vozil niso le zmanjšanje emisij, ki ogrožajo tako podnebje kot naše zdravje; ciljajo tudi na pozornost, operativno varnost in ergonomijo. Projekt električnega vozila omogoča, da popolnoma zamislijo koncept požarnega motorja in vključijo rešitve za prihodnje izzive, s katerimi se soočajo gasilske enote.

Po predstavitvi so se domžalski poklicni gasilci popeljali na krajšo vožnjo do Radomelj in Doba. Konceptno vozilo pa so nato prestavili na Poklicno brigado Ljubljana, kjer bo ravno tako potekala predstavitev. Jutri bo koncept vozila predstavljen na velikem gasilskem šovu na Vranskem.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi