Prihaja 8. rekreativni tek prijateljstva in sodelovanja Domžale 2014

V nedeljo, 25. maja 2014, ob 9.30 uri, bodo po zeleni rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici krenili tekači, saj bo potekal osmi rekreativni tek prijateljstva in sodelovanja. Kot vsako leto, bosta start in cilj na domžalskem stadionu. Tekači pa bodo tekli po rekreacijski osi do Radomelj in nazaj. Po teku sledi še otroški Sparky tek po stadionu. Organizirana pa bo tudi nordijska hoja.

Iz tekaškega vidika je ta tek edinstven v Sloveniji. Vsa trasa namreč poteka po naravni poti. Edinstven je tudi v tem, da se tekači med tekom srečajo, saj se iz Radomelj tekači podajo po isti poti nazaj proti Domžalam. Ob tem pa se tekači med seboj tudi spodbujajo. Hkrati pa gre za medgeneracijsko srečanje, kjer sodelujejo tekači vseh generacij.

Pogovarjali smo se z organizatorjem rekreativnega teka prijateljstva in sodelovanja, Tomažem Hrenom, ki je sam tudi velik ljubitelj teka. Vajeti organizacije tega teka pa je prevzel pred tremi leti. Kot nam pove, se je vse začelo pred osmimi leti, ko je dal Rudi Križanič pobudo, da bi začeli z rekreativnim tekom po rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici. Namen tega teka pa je v promociji rekreacijske osi ter prijateljstva in sodelovanja. Ker organizacija takšnega teka zahteva tudi veliko finančnih stroškov, so k projektu že na začetku pristopili iz domžalske občinske organizacije Socialnih demokratov (SD), Atletskega kluba Domžale, TVD Partizan Domžale in še iz nekaterih podjetij, ki so ostali zvesti temu teku vse do danes. Projekt je iz leta v leto rastel, saj se ga vsako leto udeleži več tekačev, hkrati pa vsako leto dodajo prireditvi kaj novega. Pred tremi leti so k projektu pristopili tudi v Sparu. Z njihovim sodelovanjem sedaj vsako leto organizirajo otroški Sparky tek. Lani je k projektu pristopilo tudi podjetje Helios. Organizatorji pa so za tekače priskrbeli tudi promocijske majice.

Kot nam pove Hren, so letos naredili še korak naprej. Za tekače bodo imeli še več promocijskih majic, otroški tek pa bodo nadgradili. Tako se bodo otroci do osmega leta podali na tek okrog stadiona (1 krog). Dva kroga okrog stadiona pa bodo opravili otroci nad devet let, s tem, da bosta dve kategoriji (9, 10 let in 11, 12 let). Gost otroškega teka pa bo smučarski skakalec Jernej Damjan.

Imajo pa organizatorji teka že nove ideje za naslednje teke. Prihodnje leto bodo tako poskušali izpeljati še družinski izziv, kjer bi del poti tekel otrok, drugi del pa eden od staršev … Za okroglo obletnico tega teka, ki bo čez dve leti, pa je organizatorjem izziv, da bi speljali polmaraton. Tako bi traso teka podaljšali do Kamnika.

Prepričani smo, da bo letošnji tek več kot uspela. Vreme je naročeno in kot nam zaupa Hren, se predprijave počasi polnijo, tako da se obeta pravi tekaški praznik. In ker organizatorjem idej ne manjka, lahko v prihodnjih letih pričakujemo nove izzive za tekače vseh generacij.

Reportažo iz lanskega rekreativnega teka prijateljstva in sodelovanja si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov