Pri svetem Martinu v Dobu so imeli blagoslov traktorjev

“Konjev na polju že dolgo videti več ni. Je traktor zdaj tisti, ki ima več konjskih moči, da so polja in travniki obdelani vsi.” (Anton Dimc)

V župniji sv. Martina v Dobu pri Domžalah so imeli na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva tradicionalni blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije.

V nekaterih slovenskih župnijah poleg tradicionalnega blagoslova konj, avtomobilov in koles ter tudi drugih blagoslovov, tekom koledarskega leta izvedejo še blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije. To tradicijo ohranjajo tudi v župniji sv. Martina v Dobu pri Domžalah in sicer imajo blagoslov na nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva.

Blagoslov traktorjev in kmetijske mehanizacije je potekal po deseti maši, ko se je župnik Jure Ferlež z ministranti sprehodil mimo številnih traktorjev, pred katerimi so stali njihovi lastniki. Na blagoslovu so Boga prosili za varstvo in pomoč. Vsak prisoten traktorist je po blagoslovu prejel še nalepko, ki jo je nalepil na svoj traktor, na njej pa je navedeno “Sem blagoslovljen 2019”.

V preteklosti so konji kmetom predstavljali neprecenljivo pomoč pri vsakodnevnih kmečkih opravilih, z modernizacijo pa so konje zamenjali traktorji, ki so postali nepogrešljivi del kmetij. Ni namreč prave kmetije brez traktorja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Anton Dimc, Andrej Dimc

Komentarji uporabnikov
Tagi