Pravljica za odrasle tokrat na Ljubljanskem gradu

Letos mineva 111 let, odkar je Ljubljanski grad prešel iz državne v mestno last. Za to je zaslužen znameniti ljubljanski župan Ivan Hribar, ki je grad 16. maja 1905. v imenu mesta za 60200 kron odkupil od državnih oblasti. S trdnjavo nad mestom, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, je imel ta vizionarski mož velike načrte. Gradu je namenil vlogo kulturnega središča, v katerem bi svoje prostore našli muzeji, galerije, lepi gostilniški prostori, velike dvorane za shode in plese, hkrati pa bi bil tudi privlačna in živahna turistična točka. Vendar je bilo potrebno počakati še skoraj celo stoletje, da se je Hribarjeva vizija uresničila v celoti.

Tako potekajo ob obletnici odkupa na Ljubljanskem gradu od 14. do 16. maja 2016 tradicionalni, že šesti po vrsti, Grajski dnevi, v sklopu katerih so pripravili raznovrstne brezplačne dogodke, primerne za vso družino. Dogajanje se je začelo v soboto, 14. maja 2016, ob 10. uri v obrambnem jarku s predstavo na tkanini z naslovom Reševanje princeske. Tega dne so bili na sporedu še dogodki za otroke: ustvarjalni delavnici Pajkci v mali šoli in Zmaj z Ljubljanskega gradu, raziskovalni vodeni ogledi Iskanje zmajevega zaklada, Grajski potep z e-zmajčkom, Pridruži se zmajski druščini in Pobeg viteza Erazma, delavnica akrobatike na tkanini Zračni ples, za zaključek ob 18. uri pa še pravljica za odrasle, katere se nas je udeležilo kar nekaj Domžalčanov, Sen kresne noči, ki sta nam jo pričarala Mirjam Slanovec in Luka Hrovat. Kljub močnemu nalivu se nas je nabrala polna dvorana Grajskega gledališča obiskovalcev, ki so po Mirjanini pripovedi pravljice z aplavzom potrdili, da je odlična pripovedovalka pravljic, saj v pripovedovanje vnese vse svoje govorne in mimične sposobnosti in tudi oblačila in dekoracija na prizorišču je bila zelo domiselna. Dolg aplavz pa sta doživela po Lukovi razčlenitvi pravljice na koncu oba.

Kaj so pravljice? So to le pripovedi iz časa, ki ga ni več, ali pa morda le bežen spomin iz našega otroštva? So res zamrznjene v prostoru in času? Jih lahko znova oživimo ter jim damo nove vsebine in poudarke? Smo lahko pravljice tudi mi sami? Tokratni pravljični večer, ki sta ga Mirjam Slanovec in Luka Hrovat, domžalska pravljičarja, za spremembo delila z nami na Ljubljanskem gradu, je združeval doživeto pripoved pravljice Janeza Trdine "Sen kresne noči" ter njeno interpretacijo, ki sta polni dvorani Grajskega gledališča obiskovalcev pričarala tako njima značilno vzdušje. Mirjam in Luka, dva srčna človeka, ki še vedno verjameta v izpovedno moč pravljic; moč za čudenje, smeh in skupno dobro ter da nas pravljice na poti skozi tisočere preizkušnje vodijo do srečnega konca.

Tako smo izvedeli, ali je čarobnost kresov le ostanek preteklosti. Za nekatere je res samo spomin, ki počasi bledi in nima več pridiha pravljičnosti. Mogoče je le še podoba zažiganja lesa brez kakšnega drugega smisla. Vendar pa nas je še mnogo, ki verjamemo, da se smisel in čarobnost nista v resnici nikoli izgubila in da bomo morda nekoč doživeli, da nam bo na kresno noč v čevlje padlo praprotno seme, ki nam bo odprlo oči in srce. Zato se pustimo presenetiti.

Mirjami in Luku pa čestitke, da se z svojo pravljično vizijo prebijata tudi na druge odre. Zato jima iz srca želimo, da bi jima uspel preboj na gledališke odre naše Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov