Postni koncert Mladinskega pevskega zbora Utrip srca

Postni čas je priložnost za vsakega od nas, da se očisti. Ne samo grehov in vseh bremen, ki nas težijo iz naše preteklosti. To lahko naredimo pri sveti spovedi, zato je pomemben del postnega časa tudi ena poštena in poglobljena spoved. V postnem času se skušajmo očistiti tudi vseh takšnih ali drugačnih razvad, ki so del našega vsakdanjega življenja, pa niti ni nujno, da bi bili to grehi, lahko so to razne razvade, udobje … Postni čas je tudi povabilo, da odrinemo na globoko in življenje zajamemo na polno. Zato nam Cerkev predlaga več različnih možnosti, najbolj pogoste pa so molitev, odpoved in dobra dela. Vsak od nas je povabljen, da bi v postnem času več molil.  Odpoved ali post je lahko v različnih stvareh: odpoved alkoholu, televiziji, sladkim stvarem … Kar kdo zmore.

Mladi pevke in pevci Mladinskega pevskega zbora Utrip srca iz župnije Ihan to zmorejo, saj je to homogena in prijetna druščina mladih, ki tudi zapojejo. V soboto, 30. marca 2019, so v cerkvi svetega Jurija v Ihanu pripravili enkraten »Postni koncert«, kjer so med pesmimi ob branju o trpljenju Jezusa in o križevem potu razmišljali tudi o sodobnem trpljenju, ki tare vse več ljudi. Razmišljanje o našem vsakdanu, stiskah in tegobah mladih, ki pa seveda niso primerljiva s fizičnimi ranami, ki so jih prizadejali Jezusu, ampak z ranami na duši, ki jih povzroča vse večja gonja posameznikov za dobrinami.

Zborovodkinja Neža Kolar je spretno sestavila koncept postnega koncerta, ki je dodobra ogrel dlani obiskovalcev, ki so si ta odličen koncert ogledali po koncu svete maše, ki jo je daroval Ihanski župnik dr. Andrej Marko Poznič, moralni teolog in publicist. Na projekcijskem platnu so se vmes med prepevanjem pesmi vrtele slike Jezusovega križevega pota ter besedila pesmi in besede razmišljanja. Za glasbeno spremljavo sta poskrbela Erik Šnajder na kitari in Andrej Omejc na saksofonu, solista v nekaterih pesmih pa bila Julija in Martin Skobe.

Zborovodkinja Neža Kolar se je ob koncu koncerta s šopki cvetja zahvalila vsem, ki so pripomogli, da je koncert odlično uspel. Pevke in pevci pa so se s šopkom in darilom zahvalili tudi Neži, da jih že tri leta uspešno drži skupaj, jim svetuje in jih podpira na njihovi skupni glasbeni in ustvarjalni poti.

In še nekaj o mladih dekletih in fantih, ki sestavljajo jedro Mladinskega pevskega zbora Utrip srca. Dobra tri leta nazaj se je porodila ideja, da bi mladi iz ihanske župnije poleg izvedbe vsakoletnega oratorija za otroke združili svoje glasove in nekako izrazili svojo ljubezen do petja. A tudi njihov začetek ni bil nobena izjema in je bil tak kot vsak – težak. Kljub vsemu jih je nekaj gnalo naprej. Nekaj, kar je zboru, ki ga sestavljajo večinoma nešolani glasbeniki, dalo možnost, da pikice v notnem črtovju in skakanje po čudnih znakih po delih not, spremenijo v melodijo. Kljub občasni mladostni navihanosti, prepletanju mnenj in vsakodnevnih tegob so začeli rasti kot skupnost. Skupnost, ki poje s srcem. Za Boga.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi