Ponedeljkov klicaj – Za praznične vožnje 0,0 za volanom

Danes je 1. december 2014, torej zadnji in najbolj veseli mesec v letu. Še 31 dni in leta bo konec. To bo tudi mesec, ko se bo – roko na srce – na veliko praznovalo, jedlo in predvsem pilo. Gostinci si že manejo roke, policisti so zaskrbljeni. Upravičeno!

Med 1. in 20. decembrom bo potekal peti del akcije 0,0 šofer. V tem času bodo policisti poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. »Če uživate alkohol, ne sedajte za volan! Naj vozi kdo, ki ni pil, ali pa raje uporabite sredstva javnega prevoza,« pravijo na Policiji.

Kot vsako leto tudi letos v tem času pričakujejo večjo prisotnost alkohola med udeleženci v cestnem prometu, zato je pričakovati tudi več kršitev in prometnih nesreč. Da bi obvarovali dragocena življenja in zagotovili varno vrnitev domov s praznovanj za vse udeležence v prometu, bodo policisti izvajali poostrene nadzore.

Po vsej Sloveniji bodo izvedli številne poostrene nadzore nad psihofizičnim stanjem voznikov. V tem času bo na slovenskih cestah moč opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale v različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Prav tako bodo policisti vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.) odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Poostren bo tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo policisti preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Brez nasvetov ne gre in upamo le, da jih bodo vozniki upoštevali. Vozite le trezni! »Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu,« preberemo na spletni strani Policije. »Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.«

Dosledno upoštevajte tudi druga cestno-prometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov in varnostni razdalji.

Zanimivo je in prav je tako, da želi Policija opozoriti tudi lastnike gostinskih lokalov. »Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu,« poudarjajo na Policiji. Dodajajo še: »Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!«

Avtor: Primož Hieng; Foto: Policija
Komentarji uporabnikov