Ponedeljkov klicaj – Svet je nor in nič drugače

Zadnje čase vse pogosteje spremljam, kaj se dogaja po svetu, saj imamo na trenutke domačih razmer vrh glave. Še vedno upamo, da se bodo razmere začele izboljševati, še vedno čakamo na lepše čase. Upanje umre zadnje, pravimo …

Zdi se, da je še vedno največja vrednota, ki jo uživamo – mir. In sem se prav zgrozil, ko sem včeraj pregledal naslove dnevnih novic, ki jih je v svet in v medije pošiljala STA, torej naša Slovenska tiskovna agencija.

Takole so se zvrstili dogodki sicer lepe in (končno) sončne nedelje. Takole se nizajo naslovi drug za drugim: Cilj pogovorov o ukrajinski krizi v Berlinu načrt za dolgoročno prekinitev ognja. Kurdske sile iz rok skrajnežev prevzele jez pri Mosulu. V Iraku okrepljen boj proti skrajnežem Islamske države. Stanje na vzhodu Ukrajine vse bolj napeto, ruski humanitarni konvoj bliže cilju.

In berem dalje: ZDA z zračnimi napadi na pomoč Kurdom v boju za jez pri Mosulu. V napadih sirske vojska na položaje Islamske države več deset mrtvih. V Hongkongu na tisoče protestnikov proti gibanju za demokracijo. V Ukrajino iz Rusije po navedbah Kijeva nova vojaška oprema. Cilj pogovorov o ukrajinski krizi v Berlinu načrt za dolgoročno prekinitev ognja. Proruski uporniki sestrelili letalo ukrajinske vojske. Izraelci in Palestinci nadaljujejo pogajanja za trajno prekinitev ognja. Sunitski skrajneži v Siriji in Iraku ubili več sto ljudi.

Da, svet je nor, saj miru, te največje vrednote, ni več. Še vedno so, v štirinajstem letu 21. stoletja, žarišča, kjer se očitno morajo napadati in streljati. In nikogar, ki bi te brezplodne morije ustavil enkrat za vselej. Ljudje umirajo brez potrebe, otroci so brez prihodnosti, marsikje se srečujejo z revščino. Žal so – samo včerajšnji naslovi – več kot zgovorni.

Avtor: Primož Hieng; Fotografija je simbolična
Komentarji uporabnikov