Ponedeljkov klicaj – Na meji med življenjem in smrtjo

Z napovedano reorganizacijo urgentne službe, ki jo želi vsiliti ministrstvo za zdravje, naj bi na Kamniškem in Komendskem ostali brez 24-urne nujne medicinske pomoči in to na območju dveh občin, kjer živi 37.000 prebivalcev.

Temu so se v obeh občinah, prav tako tudi v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik, uprli in ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc napisali ostro pismo. »Napovedani ukrep reorganizacije urgentne službe nas je močno negativno presenetil,« so v pismu med drugim zapisali trije podpisniki, župan Občine Kamnik Marjan Šarec, župan Občine Komenda Stanislav Poglajen in direktor kamniškega zdravstvenega doma dr. Sašo Rebolj.

V pismu lahko med drugim še preberemo: »Zavedati se je potrebno, da številke ne govorijo v korist tovrstnim ukrepom, kajti kamniška urgentna služba na leto oskrbi 10.000 pacientov, opravi več kot 1.000 intervencij na terenu in 1.400 nujnih reševalnih prevozov. Trenutno za paciente na našem območju skrbi urgentna ekipa z zdravnikom 24 ur na dan, vse dni v letu, služba nujne medicinske pomoči pa deluje ločeno od splošnih in družinskih ambulant. Prav tako se je potrebno zavedati, da je občina Kamnik hribovita in so njeni kraji precej oddaljeni od središča. Površini občin Kamnik in Komenda merita skoraj 300 kvadratnih kilometrov, skupaj imata prek 500 kilometrov lokalnih cest, od tega dve tretjini na hribovitem območju, do Motnika je denimo skoraj 30 kilometrov in težko si je predstavljati, da bi za tovrstne kraje ta sprememba ne predstavljala težave. Daleč od tega. Prepričani smo, da ta ukrep lahko koga stane celo življenja.«

Podpisniki še opozarjajo, naj člani strokovne skupine, ki pripravlja tovrstno reorganizacijo, pojasnijo, zakaj so Domžale upravičene do tovrstnega centra, čeprav je Ljubljana zelo blizu, Kamnik in Komenda pa ne. Dodajajo: »Če bi že hoteli prebivalstvu omogočiti nemoteno ustrezno, predvsem pa z ustavo republike Slovenije zagotovljeno zdravstveno oskrbo, bi bilo kvečjemu sprejemljivo, da je tak center v Kamniku.«

Očitno je ministrstvu za zdravje, ki naj bi se že zaradi svojega imena zavzemalo za zdravje vseh nas državljanov čisto vseeno. Pomembno je, zanje seveda, varčevanje, pa čeprav se v zdravstvu obrača ogromno denarja. V primeru napovedane ukinitve urgentne službe pa gre za življenja ljudi, saj je nujna medicinska pomoč vitalnega pomena za vsako občanko in občana občin Kamnik in Komenda. Vsak izmed nas se lahko v vsakem trenutku znajde pred mejo, ki nas loči od življenja in smrti. Morebitne trajne posledice ali celo smrt bodo neizbrisni madež na življenjih članov delovne skupine, ki pripravljajo ta dokument.

In končno, s tako namero so ogrožena življenja 37.000 občank in občanov. Očitno gospa ministrica ne dela dobro, vsaj razmišlja ne povsem korektno. Zato tudi ni čudno, da se že zelo resno govori o tem, da bo treba ministrico za zdravje zamenjati. Predlog o ukinitvi 24-urne urgentne službe za Kamnik in Komendo je – vsaj zame – zelo nesprejemljiv, predvsem pa dovolj tehten razlog, da slovenska vlada dobi drugačne ljudi.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov