Ponedeljkov klicaj – Letos še tretjič na volišča

Komaj smo si oddahnili od zadnjih parlamentarnih volitev, že razmišljamo o tistih oktobrskih, ko bomo volili nove župane v 212 slovenskih občinah. Kaj so prinesle volitve novih poslancev v slovenski parlament, tako in tako veste. Osnovno sporočilo ostaja in to je: ljudje si želijo novih obrazov, predvsem pa tistih sprememb, s katerimi bi našo ljubo domovino potegnili z dna (blata), v katerem smo. Bomo videli, pustimo času čas.

Povsem drugačna zgodba so občinske volitve, ki bodo v nedeljo, 5. oktobra 2014. Torej, čez natanko dva meseca bomo (spet) odšli na volišča, tretjič letos. Svoj glas bomo lahko oddali tistemu ali tisti, za katerega si želimo, da bo še naprej vodil občino, lahko pa tudi drugače, torej nekomu, ki se bo prvič podal v boj za županski stol.

Zanimivo je, da dva meseca pred občinskimi volitvami – res je, da je čas dopustov in počitnic – ni čutiti pretirane predvolilne vneme. Uradna volilna opravila za občinske volitve so se sicer že začela in na pragu jeseni se nam bodo spet smehljali z jumbo in drugih plakatov. Znani in neznani obrazi, kandidati in kandidatke, bodoči župani in županje, svetniki in svetnice. Obljube, nešteto obljub.

Če pogledamo, kako je z volitvami in kandidati v severnem delu naše osrednjeslovenske regije, potem lahko z gotovostjo rečemo, da kakšnih posebnih sprememb niti ne moremo pričakovati.

Največje presenečenje volitev 2010 omenjenega območja je bil vsekakor nastop igralca in znanega imitatorja Marjana Šarca, ki se je v velikem slogu zavihtel na kamniški županski stol. »Volili ste Serpentinška, dobili ste Šarca,« so se v Ocvirku pošalili pri najbolj branem slovenskem časniku. Šarec je oddelal svoja štiri leta in povsem normalno je, da bo ponovno kandidiral za župana, saj mu zdaj niti mladosti ne bodo mogli več očitati. In tekmeci? Pričakujemo kar nekaj protikandidatov, tudi takih, ki se s politiko doslej niso ukvarjali. Vsekakor bo moral Marjan Šarec računati na kakšno posebno konkurenco, saj je zmaga na volitvah 2010 pokazala, da je bil – na primer – njegov nasprotnik Brane Golubović, dotedanji kamniški podžupan, zelo resen protikandidat.

Tudi v Domžalah bo ponovno kandidiral dosedanji župan Toni Dragar, ki ima za seboj že vrsto let upravljanja z občino, sprva kot podžupan pri Cveti Zalokar Oražem, in seveda kot župan Občine Domžale. Dva meseca pred volitvami je svojo kandidaturo napovedala Alenka Oldroyd – Reza, kar je zagotovo svojevrstno presenečenje. O drugih protikandidatih zaenkrat še ni posebnih informacij.

V Komendi je že nekaj časa znano, da dosedanji župan Tomaž Drolec ne bo več kandidiral, kar tudi ni neko posebno presenečenje. Drolec, ki je širše postal znan zaradi njegove zdaj že legendarne izjave o domnevnem dajanju podkupnin iz svojega žepa, se je očitno naveličal tega dela. Kot zelo resnega kandidata za novega župana omenjajo Vida Koritnika, dosedanjega svetnika in velikega nasprotnika Drolčevega županovanja, sicer pa tudi uspešnega predsednika Turističnega društva Komenda.

V Mengšu bo – po do zdaj znanih informacijah – ponovno kandidiral dosedanji župan Franc Jerič, o bolj ali manj resnih protikandidatih pa se za zdaj le šušlja. Nekaj podobnega je tudi v Trzinu, kjer bo skoraj zagotovo ponovno kandidiral dosedanji župan Tone Peršak. Politično dogajanje v drugi najmanjši slovenski občini je bilo v zadnjih štirih letih zelo pestro, tako da lahko pričakujemo še koga, ki se bo zoperstavil dosedanjemu županu.

Fotografije so arhivske in simbolične.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov