Ponedeljkov klicaj: Komunalne položnice za telebane

Ko sem pretekle dni premišljeval, kaj bi pisal v tokratnem Ponedeljkovem klicaju, sem dobil idejo, da bi pisal o vodi. Zanimivo pri vsem tem je, da mi je bilo ponoči pred današnjim pisanjem zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin malo kraten spanec. V času brez spanca sem se večkrat zapovrstjo privoščil kozarec vode iz pipe, s katero sem se odžejal. Najbolj se namreč odžejaš z vodo. Marsikdo bi rekel, da je naključje. Se pravi pisanje o tej temi in odžejanje s pitno vodo. Jaz v naključja ne verjamem. Verjamem pa v to, da je pitna voda naše največje bogastvo. Brez nje namreč ni življenja.

Voda je naše največje bogastvo. Vsi dobro vemo, da v zadnjem času mednarodne korporacije želijo pridobiti lastništvo nad pitno vodo tudi v Evropi in seveda pri nas. Halo! Lastništvo vode? Voda je od vseh nas. Ni in nikoli ne sme biti last korporacij. Dosedanje izkušnje privatizacije pitne vode v nekaterih predelih sveta, kažejo na to, da se je oskrba s pitno vodo zaradi tega poslabšala in obenem še podražila. Za dobiček gre.

V Domžalah in v okoliških občinah imamo visok nivo oskrbe s kvalitetno pitno vodo. Ta standard pa se bo s časoma še povečeval, saj že nekaj let poteka obsežna obnova vodovodnega sistema. Zaradi tega, ker se v preteklosti ni kaj dosti vlagalo v naše največje bogastvo, so bile leta 2013, uvedene omrežnine, ki so izključno namenjene obnovi vodovodnega in kanalizacijskega sistema ter zagotavljanju kvalitetne oskrbe s pitno vodo. Pa ne samo za nas, ki skupaj v tem trenutku dihamo isti zrak. Tudi za naše potomce.

V času sprejemanja cen omrežnin, do tega je prišlo zaradi državne Uredbe o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja so skoraj vsi občinski svetniki vseh petih občin, ki imajo skupno javno komunalno podjetje, potrdili omrežnine. Nekatere občane, predvsem pa nekatere politike v zadnjem času najbolj razburja višina omrežnine, ki se po novi uredbi obračunava in je predpisana glede na dolžino oziroma vrednost infrastrukture ter število in zmogljivost priključkov. Iz tega seveda sledi, da je višina omrežnine v vsaki izmed petih občin drugačna.

Seveda vsak predlog za znižanje katerihkoli položnic vedno naleti pozitiven odziv pri ljudeh. Res je, da ne živimo v rožnatih časih in marsikdo se zaradi tega prebija iz meseca v mesec. Vendar se je pri tem potrebno zavedati, da pri komunalnih položnicah plačujemo naš standard, ki je glede na večji del preostalega sveta nad nivojem. Si lahko predstavljate, da si na primer sredi noči zaželite kozarec vode in odprete pipo, iz nje pa ne priteče voda? Pa recimo, da vam izpred vaših vrat nihče ne odpelje smeti? Ne, tega si ne predstavljate, zato ker je vse to postalo samoumevno. Seveda pa s tem, kar je postalo samoumevno, nastajajo tudi stroški. Nekdo mora namreč vse to zagotavljati in to 24 ur na dan, sedem dni v tednu in tudi med prazniki. Po drugi strani si moramo na lica potisniti običajno slovensko ogledalo. Večina Slovencev je za kreditiranih in to za avtomobile, ki so kratkotrajna naložba. Pa nikoli v življenju nisem slišal od nikogar, da ga zaradi višine položnice za avto, ki je veliko večja kot od komunalne, boli v denarnici.

Za vse te javno storitve oziroma dobrine, ki smo jih deležni vsak trenutek v občini Domžale in okoliških občinah skrbi Javno komunalno podjetje Prodnik. Pri vodstvenem kadru, pa vse do zaposlenih, ki opravljajo dela, ki jih večina ljudi ne bi nikoli, je prisotna strokovnost in predanost svojemu delu. Ne gre namreč za običajno delo, temveč gre za poslanstvo in tega se zavedajo vsi zaposleni.

Pa pojdimo nazaj k omrežninam. Zadnjič smo pisali o akciji nekaterih svetnikov v Občini Trzin, ki so z letaki pozivali občane k nepokorščini. Zaradi tega pisanja, sem dobil marsikateri očitek. Tudi v Domžalah so pred časom občinski svetniki pod prvopodpisanim svetnikom Tomažem Dežalakom (SDS), podali pobudo za znižanje omrežnin za 30%. Po besedah Dežalaka, ki je bil nad odzivom svetnikov razočaran, so zbrali 13 podpisov. Za izvedbo izredne seje jih je potrebno zagotoviti 16.

Med podpisanimi za sklic izredne seje je bil tudi Uroš Breznik (SD), ki mi je povedal, da je svoj podpis prispeval z namenom, da bi se na seji soočala mnenja in konkretni argumenti. Sam namreč ne podpira znižanje omrežnin, saj se zaveda, da je vlaganje v komunalno infrastrukturo za vse nas in naše potomce izrednega pomena. Ob tem je dodal, da je dejstvo, da se v preteklih letih oziroma desetletjih v domžalski občini ni sistemsko in redno obnavljalo vodovodno omrežje, ki ima življenjsko dobo od 30 do 50 let. Po njegovih besedah, je obnova ključnega pomena, da ne bo ogrožena oskrba s pitno vodo. Za takšne pobude, se Breznik sprašuje še, da si moramo ob tem postaviti vprašanje ali želimo občino, kjer bo kvaliteta komunalnih storitev padala in bodo kasneje potrebne velike investicije ali redno obnavljamo in vzdržujemo komunalno omrežje in na ta način zagotavljamo kvalitetno storitev v daljšem časovnem obdobju. Populizem po njegovih besedah ni na mestu in ob tem omenjene poskuse zniževanja omrežnin  poimenoval »Komunalne položnice za telebane«.

Vem, da bom zaradi tega pisanja dobil marsikateri očitek, kot sem ga že v preteklosti. Ponedeljkov klicaj je namreč ene vrste kolumna, v kateri novinarji izražamo svoje mnenje. Vsem, od katerih bom dobil očitke, pa že v naprej sporočam, da si lahko na našem portalu preberejo kar nekaj prispevkov od investicij v vodovod in kanalizacijo, ki so se zgodila v preteklih letih. In iz prve roke lahko rečem, da nobeden evro pri tem ni bil vržen stran. Vse kar se dela, se dela za nas in naše zanamce.

Kar se pa tiče privatizacije vode, pa upam, da se naši politiki zaradi tega ne bodo prodali za mali kozarec medu. Glede na izkušnje lahko samo upamo na to, saj kot je običaj, naši politiki dvignejo roke, še preden v Bruslju do konca povedo kaj želijo od nas.

Če pa bo slučajno prišlo do privatizacije vode. Potem bomo o takšni oskrbi s pitno vodo, kot jo imamo danes, lahko samo sanjali. In takrat bomo sanjali tudi o današnjih komunalnih položnicah. Bodo namreč drugačne. Veliko dražje, oskrba s pitno vodo pa veliko slabša!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov