Ponedeljkov klicaj – Bodo potrebne nočne straže zoper vandalizem

Večkrat se sprašujem, le kaj imajo neznani vandali, barabini in še kdo od uničevanja stvari, ki imajo – vsaka zase – nek svoj določen pomen. V zadnjih štirinajstih dneh je bilo na Domžalskem toliko vandalizma, da bo potrebno nekaj narediti. Predvsem pa ustaviti neznance, ki svojo objestnost – verjetno pod vplivom alkohola in še kakih drugih opojnih substanc – sproščajo na najrazličnejše načine.

Nič kaj praznično se v noči s 23. na 24. december 2014 niso obnašali neznani storilci, ki so se v Češminovem parku v Domžalah lotili slovenske praznične vasi in jo povsem uničili. Postavili so jo pred novim letom za različne prireditve.

Drugi primer se je zgodil v noči na 29. december 2014, ko so neznanih storilci razstrelili betonski smetnjak pri železniški postaji v Domžalah. Kot smo že poročali, ni šlo samo za navadno nedolžno petardo, kajti škoda, ki je bila pri tem povzročena, je pokazala, da je spodnji del betonskega smetnjaka dobesedno razneslo. Predvidevamo, da je neznane storilce po podvigu hitro vzela noč.

Tretji, še povsem svež primer se je zgodil na prvi dan novega leta, ko je ob 1.11 na Ljubljanski cesti v Domžalah pri trgovini Lidl prišlo do požara nakupovalnih vozičkov. Gasilci CPV Domžale so sicer pogasili gorečo plastiko na vozičkih in pirotehnična sredstva, ki so bila tam postavljena. Da, prav ste prebrali. Nekdo, ki mu je prav mar za tujo lastnino, je pod vozičke postavil eksplozivno sredstvo, ga prižgal, in potem je zagorelo.

Objestnost ali razigranost? Dajte no, včasih smo se igrali in zabavali na povsem drugačen način. Brez podiranja, požiganja in nastavljanja eksplozivov. Se mi zdi, da bo treba uvesti nočne straže, da bomo enkrat za vselej pregnali vandalizem. O, kako bi bil vesel, ko bi enemu izmed takih požigalcev, podiralcev vasic ali tistemu, ki je nastavil eksploziv v betonski smetnjak, sredi noči prisolil nekaj poštenih zaušnic. Saj si drugega ne zasluži, kajne?

Domžale so bile vedno varno mesto in naj tako tudi ostane. Upam le, da so bili našteti dogodki le osamljeni primeri, strnjeni pač v nori novoletni čas.

Avtor: Primož Hieng; Foto: arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov