Policisti stopili na prste storilcem drznih tatvin

Na Policijski upravi Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. So pa policisti v minulih dneh na podlagi drzne tatvine, ki se je 18. februarja 2020, pripetila v Medvodah, z intenzivnim zbiranjem informacij in s kriminalistično preiskavo uspeli odkriti dva storilca, ki sta delovala v sostorilstvu s še nekaterimi nepridipravi, ki so si za svoje pretkane podvige izbirali predvsem starejše žrtve. Policijska preiskava je pokazala, da je bil eden izmed prijetih osumljenih tudi 41-letnik iz območja Novega mesta, ki je bil 20. februarja 2020, s še dvema storilcema udeležen v drzni tatvini, ki so jo izvedli nad 90-letno oškodovanko v Spodnjih Jaršah pri Domžalah.

Policisti Policijske postaje Medvode so bili 18. februarja 2020, okoli 11. ure, obveščeni o drzni tatvini na območju Medvod. Štirje neznani storilci so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih 82-letno oškodovanko s pretvezo, da opravljajo storitve na telekomunikacijskem omrežju, zvabil v kletne prostore. V tem času so ostali trije storilci vstopili v njeno stanovanje in tam pregledali prostore, od koder so odtujili nadzorno kamero. Po dejanju so odšli še v drugo nadstropje iste stanovanjske hiše in od tam drugi oškodovanki odtujili gotovino, nakit in vrednostne papirje. Po dejanju so vsi štirje objekt zapustili in se s kraja odpeljali z osebnim vozilom, oškodovanka pa je kmalu po njihovem odhodu opazila, da so ji bile odtujene stvari, zato je o tem takoj obvestila policijo. Z dejanjem so povzročili za skupno nekaj več kot 2000 evrov materialne škode.

Policisti so takoj pričeli z intenzivnim zbiranjem obvestil in nadalje s kriminalistično preiskavo odkrili, da sta dva izmed storilcev 24 in 41-letnik iz območja Novega mesta.

Policijska postaja Domžale je 20. februarja 2020, okoli 10. ure, na območju Spodnjih Jarš obravnavala istovrstno drzno tatvino, ki so jo izvršili trije neznani storilci. Navedenega dne so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih zamotil 90-letno oškodovanko, druga dva storilca pa sta izkoristila nepozornost in vstopila v stanovanjsko hišo in katere sta nato odtujila nakit in gotovino. Z dejanjem so povzročili za okoli 1200 evrov materialne škode.

S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je eden izmed storilcev tega kaznivega dejanja isti 41-letnik iz območja Novega mesta.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da so policisti na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani pri njima opravili hišni preiskavi in obema na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost. Oba osumljena sta bila 5. marca 2020, v popoldanskih urah privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je za njiju odredil pripor. Preiskava navedenih kaznivih dejanj se še nadaljuje in bo o vseh novih okoliščinah obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Medtem, ko eden izmed storilcev žrtev zvabi iz hiše in zamoti, drugi pregledajo notranjost hiše

Kot smo že omenili v uvodu policisti opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, s tem da do njih pristopijo do pretveze in jih na ta način zamotijo. Kljub temu, da so policisti na tovrstna kazniva dejanja že večkrat opozorili tudi v medijih, pa opažajo, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom.

Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Bodite previdni ob nenapovedanih obiskih neznanih oseb

Na Policijski upravi Ljubljana občankam in občanom svetujejo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na številko 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi