Pohvalno: S hitrim in pravilnim ukrepanjem očividci rešili življenje občanu!

Prav hitro se lahko vsak izmed nas v določeni situaciji znajde pred človekom, ki rabi oživljanje. Pri tem je izrednega pomena, da v tistem trenutku ukrepamo takoj in začnemo izvajati temeljne postopke oživljanja. V takšni situaciji so se v četrtek, 8. marca 2018, v popoldanskem času, znašli nekateri občani, ki so s takojšnjim in pravilnim ukrepanjem rešili življenje soobčanu, kateri je doživel srčni zastoj.

Ko se nekdo zgrudi ali negibno leži na tleh, moramo ukrepati hitro in preudarno ter čim hitreje pričeti izvajati temeljne postopke oživljanja. Le takojšnje in pravilno ukrepanje lahko človeku, ki doživi srčni zastoj, reši življenje, kot v primeru 65-letnega moškega na Osnovni šoli Venclja Perka v Domžalah. Po besedah vodje službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Domžale mag. Renate Rajapakse, dr. med., spec. druž. in urg. med., so očividci s takojšnjim in pravilni ukrepanjem:

  • klic NMP na številko 112;
  • jasno in kratko sporočilo – oseba je pomodrela, nima znakov življenja, naslov;
  • takojšnje izvajanje pravilnih temeljnih postopkov oživljanja vse do prihoda ekipe NMP;

žrtvi srčnega zastoja rešili življenje in zagotovili njegovo kvalitetno preživetje – gospod se je po kratkotrajnem nadaljevanju dodatnih postopkov oživljanja s strani ekipe NMP (defibrilacija in umetno dihanje z dodatkom kisika) po nekaj minutah popolnoma ovedel in bil odpeljan v UKC Ljubljana na nadaljnje zdravljenje.

Mag. Renata Rajapakse, kot vodja službe nujne medicinske pomoči, ob tej priložnosti izraža pohvalo in zahvalo očividcem, ki so s takojšnjim in pravilnim ukrepanjem rešili življenje soobčanu.

Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

Komentarji uporabnikov
Tagi