Plakat miru: Praznujemo mir – »Vsi ljudje imamo svoje mnenje, a imamo skupen cilj: Vsi si želimo mir«

V organizaciji Lions kluba Domžale, Likovnega društva Vere Terstenjak in Knjižnice Domžale je v sredo, 15. marca 2017, v prostorih domžalske knjižnice potekalo odprtje razstave Praznujemo mir, ki so jo pripravili učenci Likovnega društva Vera Terstenjak, ki so ustvarjali okviru 28. mednarodnega Lions likovnega natečaja za Plakat miru 2016-2017. Vsako leto Lions klubi vsega sveta sponzorirajo mednarodni likovni natečaj Plakat miru v lokalnem okolju. Namen natečaja je spodbuditi otroke starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na planetu Zemlja, sočutju in miru. Svoja razmišljanja potem otroci z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko.

Odprtje razstave, ki jo je vodila moderatorka Cveta Zalokar, je spremljal kulturni program, v katerem je na diatonično harmoniko zaigral svetovni mladinski podprvak Rok Zupančič. Po uvodni točki je spregovorila predsednica Lions kluba Domžale Jadranke Šumi, ki se je zahvalila vsem prizadevnim mladim likovnikom kot njihovi mentorici slikarki Veri Terstenjak, ki vsako leto sodelujejo pri ustvarjanju Plakata miru. Spregovorila je tudi pooblaščenka guvernerja za Plakat miru Darja Delavec, ki je obenem pozdravila gostjo, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Orisala je zgodovino Plakata miru, kako plakati nastajajo in kaj je motiv za vsakoletni natečaj. Sledila je podelitev priznanj in nagrad vsem mladim nadobudnim slikarjem, ki ljubijo vonj po barvi, katero nanašajo na platno ali papir.

Letos so Plakat miru poustvarjali mladi slikarji: Eva Kušar, Loti Vrtačnik, Nika Korošec, Ula Breskvar, Nika Stjepanovič, Gaja Pariš, Nina Narat, Trina Tomc Vouk, Črt Cerar Drobnič, Kaja Gorenc, Klara Kadunc in Živa Marolt. Letošnji nagrajenci Lions Kluba Domžale pa so: Kaja Gorenc z geslom "Vsi ljudje imamo svoje mnenje, a imamo skupen cilj: Vsi si želimo mir", Loti Vrtačnik z geslom "Drevesa in otroci najlepše rastejo v miru" ter Črt Cerar Drobnič z geslom "Na svetu bodo vedno ljudje, ki si bodo želeli mir. Naj bo mir večen". Sledila je še skupinska fotografija in ogled razstave.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov