Pisatelj in režiser Goran Vojnović na medgeneracijskem branju v MGC Bistrica

Medgeneracijski center Bistrica in Srednja šola Domžale sta soseda dobri dve leti. V tem času so stanovalci MGC Bistrice in dijaki ter učitelji Srednje šole stkali prijetne prijateljske vezi, ki se odražajo v medgeneracijskem sodelovanju na različnih področjih.

Že lani so v sklopu projekta Teden vseživljenjskega učenja organizirali delavnice medgeneracijskega branja, na katerih so dijaki Gimnazije Domžale in stanovalci MGC Bistrica, na osnovi prebranih romanov znanih avtorjev, pogovarjali o svojih bralnih navadah, o doživljanju literature, se družili ter učili drug od drugega.

Letos so se v podobnem projektu, pod mentorstvom Nine Stopar iz Gimnazije Domžale, ponovno srečevali v mesecu novembru, kjer so si za tematiko izbrali zadnji roman slovenskega pisatelja, pesnika, filmskega in televizijskega režiserja ter scenarista in kolumnista Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela.

Na predzadnjem srečanju, ki se je odvijal v torek, 25. novembra 2014, so stanovalci MGC Bistrice in dijaki tretjega letnika Gimnazije Domžale, ki sodelujejo v medgeneracijskem branju, imeli možnost v živo spoznati avtorja romana Jugoslavija, moja dežela Gorana Vojnovića, ki se jim je pridružil na njihovem skupnem srečanju. Na začetku srečanja je najprej eden izmed dijakov predstavil gosta, nato pa je stanovalka MGC Bistrica, izredno natančno podala povzetek romana, ki so ga obravnavali na skupnem branju. Sledila so še zanimiva vprašanja avtorju romana Goranu Vojnoviću, kar so prisotni vsekakor izkoristili, saj pisatelja nimaš vsak dan v svoji sredini. Vojnović je prisotnim z veseljem odgovarjal na vprašanja, prav tako jim je razkril ozadje nastanka zadnjega njegovega romana ter povedal še marsikaj o pisateljevanju in režiranju filmov.

Goran Vojnović na medgeneracijskem branju v MGC Bistrica.

Goran Vojnović
Goran Vojnović (1980) je diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Svoj literarni talent je javnosti pokazal leta 1998, ko je v samozaložbi izdal svojo prvo pesniško zbirko Lep je ta svet, slavo pa mu je prinesel njegov roman z naslovom Čefurji raus!. Roman je izšel leta 2008 in prejel veliko pozitivnih kritik. Lani decembra pa je izšel njegov drugi roman Jugoslavija, moja dežela.

Režiral je tri kratke filme (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak), z Markom Šantićem pa je napisal scenarij za film Sretan put Nedine. Leta 2010 je napisal scenarij za slovenski film Piran – Pirano, ki ga je tudi režiral. Leta 2013 je režiral film Čefurji raus.

Goran Vojnović je dobil nagrado Srce Sarajeva, in sicer za uspešno napisan scenarij filma Sretan put Nedine. Bil pa je tudi nominiran za nagrado evropske filmske akademije. Leta 2009 je prejel Kresnikovo nagrado, ki jo od leta 1991 dalje podeljuje slovenska časopisna hiša Delo, za najboljši slovenski roman preteklega leta. Nagrado si je prislužil z romanom Čefurji raus!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov