Peter Rauch: Metalec

Gravitacija, znoj in bobnenje. Nepričakovani udarci, ki stresajo tla in zamolkli zvoki udarcev težkih bremen skritega domžalskega podzemlja, ki se razkriva z enim samim, skoraj neopaznim znakom – stikalom. Metalec je človek z neverjetnim opisom dejavnosti, in nekaj tega so bili deležni tudi obiskovalci  razstave v Galeriji Domžale. Na tokratni razstavi in akciji, ki jo je pripravil Peter Rauch, fotograf, oblikovalec in pedagog, je bilo razkrito tisto, kar je vedno nad nami in celo tisto, kar je pod nami.

V Galeriji Domžale, je v četrtek, 18. aprila 2019, potekalo odprtje razstave Petra Raucha, fotografa, oblikovalca in pedagoga. Z umetnikom se je pogovarjal Jurij Smole, akademski  kipar. Zanimiva razstava prikazuje stvari, ki jih v domžalski galeriji še nismo videli, med njimi so bile nekatere stvari skrite pred našimi očmi.

Stari tramovi, deske, vozička, obešalo, stari števec, kamni pod odrom, vse  ima nek smisel, ki se ga je avtor domislil, ko je postavljal razstavo, pod galerijo pa so domžalski težkoatleti izvajali treninge v dviganju uteži. Seveda se je ob spustu uteži v spodnjem prostoru streslo tudi pritličje, kjer je galerija. Tako je umetniku prišlo na misel, da postavi lesen oder, ki je v razpadanju, saj se bodo tudi težkoatleti selili iz svojih prostorov, dodal je še nekaj kamnov kot simbol rušenja, pridobil pa je še nekaj rekvizitov, ki jih verjetno ne bomo nikoli več videli, saj so že odslužili svojemu namenu. Stojalo za postavitev uteži, dva vozička za prevoz uteži ter števec za prikaz, koliko je dvigalec uteži dvignil. Simbolno je umetnik postavil tudi litoželezno koleno od odtoka, s stropa je odstranil nekaj plošč, da so se pokazale notranjosti luči in žice. S kota in vogala pa je naredil odlitek ter ga postavil na oder. V galeriji je tudi prostor, kjer shranjujejo stvari, od stolov do drugih drobnarij, umetnik pa ga je uporabil kot prostor za shranjevanje odžaganih delov desk, lat in hlodov …

Zanimiva razstava, vredna ogleda. O razstavi in razmišljanju o konceptu postavitve razstave pa več v zgornjem videu, saj je umetnik v pogovoru na svojstven način podal svoje razmišljanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi