Panorama 360° iz homškega hriba v letih 1925–1935

Tokrat se bomo se bomo skupaj s fotografom Petrom Nagličem iz Šmarce, podali na homški hrib. Da pa bo naš nedeljski izlet še bolj zanimiv, bomo potovali v preteklost in sicer v leti 1925 in 1935 in si z vrha osamelca ogledali vse štiri strani neba, ki nam bodo ponudili lep razgled na čas, ki je že minil, je pa ostal ohranjen na Petrovih fotografijah.

Peter Naglič iz Šmarce (1883-1959), je bil svoje čase svojevrsten fenomen, saj je bil kot navdušen amaterski fotograf prisoten skorajda povsod. V svoji bogati dediščini je zapustil več kot deset tisoč kakovostnih izdelanih posnetkov, ki so ohranjeni v original obliki. S svojim fotoaparatom se je dotaknil mnogo ljudi in njihovih usod, posnel pa je tudi različne dogodke, ki nam pričajo o nekdanjem času na naših tleh. Njegovi prvi posnetki so bili posneti še na steklo, kasnejši pa na filmski trak. Za odkrivanje in vzdrževanje bogate fotografske dediščine Petra Nagliča, je zaslužen njegov vnuk Matjaž Šporar iz Šmarce.

Na našem nedeljskem izletu nas bo z vrha homškega hriba čakal izjemen pogled na Souvanov park in poslopja ter radomeljsko elektrarno, vas Radomlje in v ozadju Dob, vas Volčji Potok in v ozadju Kamniške planine, kriško vzpetino, kjer je dobro vidna kriška graščina, strugo reke Kamniške Bistrice, opekarno Šraj Pavlin, vas Hudo, homški društveni dom in v daljavi Mengeš. Vse to si bomo ogledali v letu 1925. Po tem ogledu bomo potovali v leto 1935, kjer si bomo ogledali vas Volčji Potok in Kamniške planine ter vas Radomlje, kjer je že viden Sokolski dom.

Torej, prišel je čas, da se odpravimo v preteklost. Pa veliko užitkov!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Peter Naglič (Arhiv Matjaža Šporarja, Digitalizacija SEM)
Komentarji uporabnikov