Osrednja kulturna prireditev ob 660-letnici prve pisne omembe kraja Radomlje

V soboto, 25. maja 2013, je bila v veliki dvorani Kulturnega doma Radomlje osrednja kulturna prireditev ob 660-letnici prve pisne omembe kraja Radomlje. Prvotna zamisel je bila, da bi slovesnost potekala v središču kraja Radomelj, saj je ob vaškem znamenju večnamenski prostor, ki omogoča izvedbo prireditev. A narava je muhasta in tako je dež dodobra premešal koledar prireditev in vse aktivnosti, ki so bile napovedane za ta dan, smo bili primorani prestaviti na drug dan. Člani KD Mlin Radomlje so s svojo vnemo in organizacijo hitro prireditev prestavili v Kulturni dom Radomlje in ob 19. uri je bilo vse pripravljeno za začetek slovesnosti.

Rdeča nit prireditve so bili domači kulturni ustvarjalci, ki so ali pa še ustvarjajo kulturni utrip kraja. Predstavil se nam je MoPZ Radomlje, ki že vrsto let goji ljubezen do petja in združuje Radomljane ob pesmi. Poleg uvodne himne je zbor zapel še pesem (žal že pokojnega) Matije Cerarja, PRELEPE RADOMLJE, ki smo jo krajani že vzeli za svojo himno in smo lahko ponosni, da je bil gospod Matija Cerar naš sokrajan.

Po zborovskem petju smo prisluhnili slavnostnemu govorniku prireditve, predsedniku KS Radomlje Igorju Jeretini, ki je v svojem govoru poudaril, kako pomembno se je zavedati svojih korenin in kako močno moramo biti ponosni na svoj kraj Radomlje. Vsem krajankam in krajanom je položil na srce, da so prav oni tisti, ki dajejo dušo kraju in življenju v njem.

Po govoru je sledil odlomek iz knjige V gorskem zakotju, pisatelja in publicista Anton Kodra, ki ga je, ob ubranih zvokih violin Klare in Mirjam Bartol, doživeto prebrala gospa Zlatka Levstek. Gospa Zlatka Levstek je bila tudi pobudnica, da je rojstni datum pisatelja in publicista Antona Kodra, 21. maj, postal krajevni praznik. Zlatka Levstek je že dolgo let zelo dejavna na kulturnem področju v Radomljah, tudi v Turističnem društvu Radomlje, likovnem društvu Senožeti, Lipa Domžale in Solidarnost Kamnik. Izdala je že trinajstih samostojnih zbirk s pesmimi za otroke in odrasle. Predstavila nam je nekaj pesmi, ki jih je posvetila Radomljam.

Janka Jerman je bila vrsto let učiteljica v radomeljski šoli in od nekdaj zelo povezana z naravo. Kot učiteljica je bila izredno dejavna pri tabornikih. Rod mlinskih kamnov je bil njen drugi dom. V ˝tretjem življenjskem obdobju˝ skrbi za šolo zdravja pri društvu upokojenec Radomlje in v društvu Lipa Domžale za sekcijo pohodništvo. Poleg vseh aktivnosti na prostem pa najde tudi čas za pero in piše pesmi. Luč so ugledale že štiri njene samostojne pesniške zbirke. Na odru nam je predstavila posebej za slovesnost napisano pesem in nam v verzih predstavila Radomlje skozi čas.

Po literarnem delu prireditve je sledilo zborovsko petje društva, ki deluje šele dve leti. Ženski pevski zbor Drouz, ki deluje pod okriljem KD Mlin Radomlje, vodi zborovodkinja Uršula Jašovec. Obiskovalcem so na doživet način in ob spremljavi mladih harmonikarjev predstavile pevke s pesmijo Od Lukovce do Radomelj, kasneje pa še z zimzelenima melodijama Mesto mladih in Mini maksi. S svojo izvedbo pesmi in zabavno koreografijo, so dokazale, da prinašajo v zborovsko petje v Radomljah nov, svež veter, zato si lahko le želimo, da z uspešnim delom nadaljujejo.

Posebna zahvala pa gre koordinacijskemu odboru KS Radomlje Nini Mav Hrovat, Sonji Jerman in Igorju Kuzmiču, ki so uspeli povezati vsa društva v Radomljah in pripraviti res pester in raznolik program aktivnosti ob 660 letnici prve omembe kraja Radomelj.

Zahvaliti se moramo tudi Cvetličarni na Ovinku, ki je poskrbela, da je bil oder Kulturnega doma Radomlje, kljub hladnemu vremenu, cvetoč in topel.

Za vse obiskovalce prireditve in goste smo ob zaključku prireditve pripravili manjšo pogostitev, na kateri so pevci z ubranim petjem še dodatno poskrbeli za dobro vzdušje.

ČESTITAMO VSEM KRAJANKAM IN KRAJANOM RADOMELJ ZA PRAZNIK IN GREMO POKONČNO NAPREJ PROTI 670 LETNICI.

Avtor: Igor Jeretina
Komentarji uporabnikov