OŠ Roje – Zvesti projektu Zemljo so nam posodili otroci

Ob svetovnem dnevu Zemlje, 22. 4. 2016, so na Gospodarskem razstavišču s slavnostno podelitvijo priznanj zaključili 6. vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola, v okviru katerega poteka več projektov, ki pripomorejo k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijajo zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave.

Že od samega začetka je del natečaja projekt Zemljo so nam posodili otroci, ki pa je potekal tudi že pred tem kot samostojen projekt, in sicer od leta 2006. V tem začetnem obdobju se je projektu priključila tudi naša šola – OŠ Roje, ki projektu ostaja zvesta vsa ta leta. Gre za raziskovalni projekt za učence tretje triade, kjer mladi skozi raziskovanje lokalnega okolja nominirajo najboljše, ki s svojim zgledom in dejanji prispevajo k boljši kvaliteti bivanja v lokalnem okolju. Kategorije nominacij so: voda, zrak, zemlja, osveščanje in najbolj aktivna šola oz. vrtec. Učenci in mentorji OŠ Roje smo v tem času nominirali že najrazličnejše akterje, ki si v Domžalah in bližnji okolici prizadevajo za čisto okolje in si s tem prislužili že več priznanj v kategoriji najbolj aktivna šola. Letos smo v nominaciji predstavili ekološke izdelke, ki jih izdelujemo na naši šoli. Sestavine zanje najdemo v bližnji okolici – na našem eko vrtu, v sadovnjaku in v kotičkih z grmičevjem in jagodičevjem, ki obdajajo šolo. Okolica šole predstavlja izvrstno učilo za dejavno spoznavanje narave, razvijanje spretnosti rok in občutenje različnih naravnih materialov. Iz jabolk, kutin in jagodičevja izdelujemo marmelade. Iz mete, lučnika in bezga izdelujemo sirupe. Na zeliščnem vrtu pridelamo najrazličnejša zelišča kot so meta, melisa, bazilika, origano, majaron, drobnjak in še mnoga druga, ki jih nato posušimo in jih lično shranimo v papirnate vrečke. Iz suhega cvetja izdelujemo voščilnice. Sivko uporabimo za izdelavo dišečih mošnjičkov, ki odišavijo prostor in odganjajo mole, pa tudi za izdelavo majhnih sivkinih punčk in šopkov. Z obdelovanjem šolskega vrta, sadovnjaka, grmičevja in jagodičevja ter izdelovanjem eko izdelkov se pripravljamo na samostojno življenje, pridelovanje lastne hrane in poklice, saj veliko naših učencev šolanje nadaljuje v dvoletnih programih na biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani. 

Naše eko izdelke predstavljamo na tržnici, šolskih razstavah, jih podarimo gostom, ki pridejo na našo šolo, po naročilu pa pripravimo tudi poslovna darila v obliki zabojčkov z eko izdelki, ter na ta način predstavimo našo šolo in pridobimo sredstva za šolski sklad iz katerega se plačujejo malice, kosila, izleti in šole v naravi za socialno ogrožene učence. Naše delo in izdelki predstavljajo majhen doprinos k boljšemu ravnanju z naravo in bolj zdravemu življenju, so pa zelo pomembni za nas in naš razvoj. Nominacijo smo dopolnili še s kratkim filmčkom na katerem je prikazano naše delo in ekološki izdelki. Naš trud tudi tokrat ni bil spregledan – dobili smo priznanje za zvestobo.

Avtor: Mentorica projekta na OŠ Roje, Darja Gruden
Komentarji uporabnikov