Oh, te nore ženske

V sredo, 29. januarja 2014, je bila v Kulturnem domu Groblje uprizorjena komedija »Oh, te nore ženske«, ki so jo odigrali igralci Gledališča slepih in slabovidnih Nasmeh, KD France Prešeren, Žirovnica – Breznica, v režiji Alenke Bole Vrabec. V tej odlični predstavi so bile uprizorjene tri monokomedije, ki so jih odigrale tri popolnoma slepe igralke, poleg njih pa še zelo slaboviden igralec.

Aldo Nicolaj (1920-2004), je bil vsestranski in plodovit italijanski umetnik. V prvi vrsti dramatik je bil cenjen tudi kot prevajalec tujejezičnih predstav, zlasti iz francoščine. Delal je kot scenarist, predvsem za nacionalno televizijo RAI. V svojih delih, ki so dobro poznana tudi v tujini, se lahkotno sprehaja med različnimi stili, od simbolizma in neorealizma do nadrealizma in gledališča absurda. Nicolajeva dela so bila zaradi njegove družbene angažiranosti večkrat tarča cenzur takratnega časa. V svojih komedijah se z ironijo in kritiko loteva sodobnega načina življenja, v centru njegove pozornosti je vsakodnevno življenje buržoazije in malomeščanstva.

OH, TE NORE ŽENSKE – Komedija povezuje tri komično satirične monologe: Pred vsako igro se je na odru pojavil Luka Pavlin, ki je pridodal nekaj besed h igri, ki je sledila. Zatem pa je pod roko pripeljal vsako igralko na oder. Dekleta so namreč slepa, zato so bila vedno v bližini rekvizitov, ki so jih uporabljale v igri.

1. Izdelek In Kapital: plemkinja Cornelia, ki jo je upodobila Ladka Hunjet, se loti vzreje belih mišk in ker postane preveč pohlepna, se njene miške polastijo "gradu" …

2. Žajfarca: V vojnem času primanjkuje vsega, tudi sredstev za čiščenje … in tako se žajfarca, ki jo je upodobila Anja Hočevar, spomni, da se milo izdeluje iz maščob. Nekega dne na njena vrata potrka debel, zamaščen moški …

3. Sol In tobak: Trafikantkin mož Amadeo je brezdelnež in oboževalec avtomobilov. Le-tega si lahko privošči samo soseda Lekarnarjeva. Ko postane Amadeo njen inštruktor vožnje, se stvari obrnejo na glavo … Trafikantko je upodobila Irena Temlin.

Igro je skoraj polna dvorana obiskovalcev pospremila z velikim aplavzom, saj so se igralci zelo hudomušno in odlično vživeli v svoje like.

In če bo le kdaj naneslo, si to odlično igro z igralci Gledališča Nasmeh le oglejte!

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov