Občina Domžale je tretja najprijaznejša občina v Sloveniji

Če Domžale niso najlepše mesto na svetu, ta lenta po besedah ljubljanskega župana pripada Ljubljani, smo pa tretja najprijaznejša občina v Sloveniji. Tako namreč menijo bralci revije Eko dežela, kjer so celo leto zbirali glasove in mnenja o tem, kako so občani zadovoljni z življenjem v svoji občini. Lenta najprijaznejše občine je pripadla občini Kamnik, drugo mesto Mestni občini Ljubljana, tretje mesto pa kot smo že omenili občini Domžale. Res je, da nismo prvi, smo pa na stopničkah. Konec koncev pa ne moremo biti povsod prvi. Imeli smo najlepšo novoletno smrečico na svetu, v rajnki Jugoslaviji smo bili najbogatejša občina …

Kazalniki, po katerih so spraševali v reviji Eko dežela, so obsegali različne tematike: možnosti za aktivnosti, turistična ponudba, možnosti za aktivnosti v naravi in športnimi aktivnostmi, kako je poskrbljeno za mlade, za mlade družine, za starejše občane, zadovoljstvo z dostopnostjo storitev, možnosti za zaposlitev, ocena okolja, cestna infrastruktura, komunalne storitve in stanovanjska politika. Vse kazalnike so lahko ocenili z ocenami od 1 do 5 (1 za najmanjše zadovoljstvo in 5 za največje). Bralce pa so pozvali tudi k izpostavitvi opaznega projekta ali dobre prakse in k pohvalam.

In kakšne so ocene?
Prvo mesto je pripadlo občini Kamnik s povprečno oceno 4,01. V Kamniku so bili bralci revije Eko dežela, ki so glasovali za to občino, najbolj zadovoljni z varnostjo. Na vprašanje, kako varno se počutijo v tem mestu, so odgovorili s povprečno oceno 4,89. Najmanj so bili zadovoljni z možnostjo zaposlitve (povprečna ocena 2,67).

Na drugem mestu se je znašla prestolnica s povprečno oceno 3,84. Najbolje so bralci ocenili možnosti za aktivnosti v Mestni občini Ljubljana (sprehajalne, kolesarske poti, športne dvorane …), s povprečno oceno 4,44, tudi v glavnem mestu pa so bili najmanj zadovoljni s področjem možnosti zaposlitve (povprečna ocena 2,76).

Tretje mesto je pripadlo občini Domžale s povprečno oceno 3,61. Tu so bralci najbolj zadovoljni s tem, kako je poskrbljeno za mlade, mlade družine in starejše, kar so ocenili s povprečno oceno 4,43. Tudi v Domžalah je bila najslabše ocenjena možnost zaposlitve (s povprečno oceno 2).

Kolesarske in sprehajalne poti ob Kamniški Bistrici so prepričale tudi Domžalčane, saj so med dobrimi praksami največkrat izpostavili steze, ki vodijo ob celotni občinski trasi reke Kamniške Bistrice. V Domžalah je občane prepričala tudi družabna tržnica, s svojim delom pa medgeneracijski center MGC Bistrica.

V Kamniku so bralci posebej izpostavili obnovo OŠ Toma Brejca, med dobrimi praksami preteklih let pa so izpostavili projekt kanalizacije. Veliko pohval so namenili tudi oživitvi mestnega jedra, ureditvi sprehajalnih poti, še posebej sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici.

V Ljubljani so pohvalili različne projekte – večkrat so izpostavili izboljšavo javnega potniškega prometa LPP, tudi nove ekološke avtobuse, prevoze za starejše na tržnico, projekt BicikeLJ in parkirišča na obrobju mesta oz. projekt P+R. Tudi obnova mesta – zaprtje centra mesta za promet, neprofitna stanovanja, vadbene otoke za otroke in starejše … 

Dragarju, Šarcu in Jankoviču bo ob teh laskavih nazivih sedaj še bolj teknil pustni krof
Upamo, da odgovorni na domžalski občini ob tem laskavem nazivu ne bodo zaspali, temveč, da se bodo trudili še naprej, da bo v prihodnje mogoče še kakšna stopnička višje. Zagotovo pa bodo vsi trije župani (Dragar, Šarec in Jankovič), ob takšni novici, sedaj še z veliko večjim veseljem ugriznili v pustni krof. In ker smo že pri krofih, bi lahko izpostavili, da imamo v domžalski občini najboljše krofe v Sloveniji in to po zaslugi Ivanke Brodar iz Hudega pri Radomljah. Pa je še ena lenta …

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Primož Hieng
Komentarji uporabnikov