Ob koncu božične skrivnosti zazvenel še prijateljski koncert dveh zborov

Podoživljanje božične skrivnosti, Jezusovega rojstva, se počasi preveša h koncu. Približuje se »Svečnica«, ki jo obhajamo 2. februarja in je zadnji dan božičnega časa. V katoliški cerkvi na Svečnico praznujemo praznik Jezusovega darovanja v templju, ki ga obhajamo štirideset dni po božiču, praznik pa je dobil tudi ime svečnica, ker na ta dan po stari navadi po cerkvah blagoslavljamo sveče.

Za konec praznovanja božične skrivnosti je v nedeljo, 21. januarja 2018, v cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Domžalah potekal koncert domačega Mladinskega pevskega zbora Amen in Študentskega pevskega zbora Svetega Stanislava. S skupnim prepevanjem so sodelovali že pri večerni sveti maši ob 18. uri, po maši pa je vsak zbor zapel še nekaj pesmi. Koncert je bil namenjen povezovanju dveh zborov in zbiranju prispevkov za tekmovanje v Pragi, kamor se Študentski zbor Sv. Stanislava odpravlja v mesecu marcu, predvsem pa smo uživali v prepevanju lepe božične glasbe.

MePZ Amen je aktiven že 17 let. Trenutno šteje petnajst članov, sicer pa se zasedbi zbora lahko pridružijo vsi mladi, stari nad trinajst let. Na vajah se srečujejo ob petkih zvečer, pojejo pa pri mašah vsakih štirinajst dni. Decembra 2017 so zbor vključili v projekt živih jaslic v živalskem vrtu v Ljubljani, kjer so prepevali skupaj z baritonistom Matjažem Robasom. Zbor trenutno vodi zborovodkinja Tinkra Cerar. Na koncertu pa so z zborom sodelovali še Lovro Frelih na klavirju, Jure Brunšek na basu ter Andrea de Reggi na bobnih. Solo vokal pa je pri »božični uspavanki« zapela Petra Kreč.

Študentski zbor Sv. Stanislava se je rodil iz želje po nadaljevanju prepevanja, ki je rasla v dijakih Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Na koncertu v domžalski cerkvi so zapeli kar nekaj pesmi. Pri pesmi »Shehedryk« se je zboru pridružila violončelistka Katarina Minatti, v pesmi »Joyful-joyful« pa je solo vokal zapela Polona Mežnar. Na klavirju je zbor spremljala Monika Podlogar. Zbor združuje študente različnih ljubljanskih fakultet, ki zboru prinašajo svojevrstno interesno, socialno in akademsko heterogenost, združuje pa jih ljubezen do zborovske glasbe. S svojim delovanjem je zbor pričel v začetku leta 2015, njegov zborovodja pa je Erik Šmid. Zbor z raznolikimi tematskimi koncerti, kot so črnska duhovna glasba, božična glasba slovenskih skladateljev, filmska glasba, slovenske popevke v zborovski preobleki in še bi lahko naštevali, ter tudi z drugimi priložnostnimi nastopi, soustvarja bogato glasbeno dogajanje v Zavodu Sv. Stanislava v Ljubljani ter širom po Sloveniji. Konec meseca marca se zbor odpravlja na mednarodno tekmovanje v Pragi, »Youngbohemia Prague festival«.

Koncert dveh prijateljskih zborov je res odlično uspel. Lepe božične pesmi ter na koncu še dve pesmi, ki stajo zbora zapela skupno, so vzbudile še zadnjo božično skrivnost v obiskovalcih koncerta.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi