S četrtkom odpravljena splošna omejitev gibanja na občine

Vlada je danes sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Tako je s četrtkom odpravljena splošna omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom pa sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke.

Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni, je v nocojšnjem v videonagovoru po seji vlade sporočil premier Janez Janša. Načrt so zasnovali na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje. Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanje ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna še vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je povedal Janša.

“Po dolgih tednih omejevanj gibanja in številnih aktivnosti javnega življenja smo prišli do pomembnega obrata. Podatki pristojnih institucij kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih z novim koronavirusom v Sloveniji zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost,” je pojasnil Janša.

“Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledico covida-19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo,” je dejal Janša.

Ker pa epidemija še ni premagana, predsednik vlade prosi za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam.

Miha Ulčar; Foto: Primož Krisper

 

Komentarji uporabnikov
Tagi