Slovesna nedelja na Homcu: Nova maša Janeza Pavla Šuštarja. Prenos v živo na našem portalu

Zakrament mašniškega posvečenja so letos v Cerkvi na Slovenskem prejeli štirje novomašniki. Med letošnjimi novomašniki je tudi 24-letni Janez Pavel Šuštar iz Preserij pri Radomljah, ki bo novo mašo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu obhajal v nedeljo, 10. julija 2022, ob 10. uri. Novo mašo boste lahko v živo spremljali preko našega portala.

Nova maša je bila vedno velik in slovesen praznik za župnijo in za kraj. Veliki dan – slovesnost nove maše letos prihaja tudi v župnijo Homec, kjer bo svojo novo mašo daroval novomašnik Janez Pavel Šuštar. Da bo dogodek lep in nepozaben in da bo sama slovesnost nove maše kar najlepše potekala, so farani iz župnije Homec že pred dnevi pričeli s pripravami na to slovesnost, ki se bo pričela že dan pred novo mašo, saj bo v soboto, 9. julija 2022, v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu potekal sprejem novomašnika v župniji. Nova maša, ki jo boste lahko v živo spremljali na našem portalu, pa bo potekala v nedeljo, 10. julija 2022, s pričetkom ob 10. uri. Vabljeni k ogledu.

Janez Pavel Šuštar se je rodil 21. oktobra 1997, kot sedmi izmed osmih otrok v družini. Ta dan je kasneje postal predvečer godovnega dne njegovega zavetnika sv. Janeza Pavla II. Odraščal je ob sedmih sestrah, s katerimi se je vedno dobro razumel. “Veliko smo si pomagali med seboj, nikoli ni bilo težko živeti drug z drugim. Mislim, da je tudi to veliko pripomoglo k moji odločitvi za duhovništvo, ker se je doma veliko molilo ter sem vedno bil deležen velike podpore s strani domačih,” je o podpori svoje družine povedal novomašnik Janez.

Nova maša bo potekala v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu. (Foto: Arhiv domžaca)

Osnovno šolo je obiskoval v domačem kraju, v Preserjah pri Radomljah, obenem pa tudi glasbeno šolo, kjer je igral violončelo. Maturiral je na Gimnaziji Domžale, kjer je stkal lepe odnose s profesorji in sošolci. Po maturi se je vpisal na Teološko fakulteto in v Bogoslovno semenišče v Ljubljani: “Sam lahko rečem, da sem eden od tistih, ki smo že od malih nog vedeli, da bom duhovnik. V drugem razredu smo morali narisati, kaj bomo po poklicu in sem narisal duhovnika. Vse to je v meni počasi raslo. Kot osebno pripravo na birmo sem se odločil, da bom vsak dan obiskoval sveto mašo in to počnem redno od takrat naprej. Takrat sem pri sveti maši najbolj začutil, da me Jezus kliče k hoji za njim. Ob tem pa ne morem mimo zgleda duhovnikov: g. Tone Dobrovoljc, pokojni župnik Lojze Hostnik, ki me je najbolj zaznamoval s svojim odnosom do vernikov in vseh ter trenutni župnik Gašper Mauko. Prav tako stric, škof Franc Šuštar, ki sem ga zadnjih šest let spremljal na slovesnosti in je bilo veliko pogovorov o moji odločitvi, zakaj, kako naprej, itd. Po drugi strani pa sem tudi spoznal zelo različne situacije na župnijah. Sam rad rečem, da je to bila najboljša pastoralna praksa, ki sem jo lahko imel, saj tako res iz prve roke doživiš življenje na župniji. Dokončno sem se za vstop v semenišče odločil na duhovnih vajah v Assisiju z brati kapucini. Tam je imel nagovor o poklicanosti br. Jakob Kunšič, ki me je tako nagovoril, da sem o tem premišljeval ves dan in še naslednji dan. Takrat je padla dokončna odločitev. Ko sem odgovoril, da grem za Gospodom, potem noben korak naprej ni bil več težak.”

Za novo mašo so notranjost cerkve okrasili z venci. (Foto: FB župnije Homec)

Z veseljem in hvaležnostjo pričakujem dan, ko bom prejel zakrament mašniškega posvečenja in ko bom nato v domači župniji obhajal slovesnost nove maše. Hvaležen sem za vse molitve in podporo, ki sem jo v zadnjih letih prejel od vsakega izmed vas. Vabim vas, da z mano preživite ta veliki dan, ko bom prvič z vami in za vas daroval sveto mašo. To se bo zgodilo 10. julija 2022 ob 10. uri v cerkvi na našem Homškem hribu.

Dar duhovništva ni samo meni namenjena milost, ampak je dar za celotno župnijo, za ves kraj, za naš narod in vso Cerkev, zato je prav, da se ga veselimo skupaj.

Za novomašno geslo si je izbral Jezusove besede: »Ne boj se, samo veruj!« (Mr 5,36), ki jih izreče Jairu, ko mu sporočijo, da je umrla njegova hči. Je spodbuda, naj veruje, da lahko Jezus obudi od mrtvih tudi njegovo hči.

“Ta stavek me je posebej nagovoril na zadnjih duhovnih vajah v petem letniku, ko sem prebiral ta odlomek in me je nato ves čas spremljal in mi je bila spodbuda, da v vsaki situaciji, kjer se bom znašel ni potrebno najprej pomisliti na strah. Strah je avtomatska reakcija, da se prestrašimo, pomisliš kako bom to naredil, kaj vse me čaka. Tukaj pa je potrebna le vera, da je z nami Gospod, ki nas bo vodil skozi vse preizkušnje, nam bo dal navdih Duha, ki nam bo dal govoriti. Sam ne vidim drugega ”izhoda” kot to, da verujemo, da je Jezus z nami, da nam pomaga in če on želi, da se karkoli že pelje naprej bo obstalo, sicer pa bo propadlo. To je zame močna spodbuda za življenje in tudi tolažba za nadaljnjo pot v duhovništvu,” je pojasnil novomašnik Janez.

Razlaga novomašnega simbola:

Venec vrtnic simbolizira večno življenje, ki ga bomo deležni po trpljenju sedanjega časa. Skozi preizkušnje življenja (razburkano morje) gremo v zaupanju v Jezusove besede, da bo z nami vse dni do konca sveta. On je vedno z nami na nevsiljiv in neviden način po sveti evharistiji, iz katere živi vsa Cerkev (čoln). Po njej nas vodi (jadro) in hrani s svojo navzočnostjo v razlomljenem kruhu, ki ga prejmemo z vero. Sam nas spodbuja z besedami: »Ne boj se, samo veruj!«

Miha Ulčar

Tagi