Simfonični orkester Domžale-Kamnik: Zven usode

Trije velikani, ena ura, dva koncerta, en dirigent ter eden in edini Simfonični orkester Domžale–Kamnik. S povezovalcem Maticem Mačkom.

Poklonili se bomo trem nemškim velikanom umetniške glasbe 19. stoletja – Ludwigu van Beethovnu, Franzu Schubertu in Richardu Wagnerju.

Beethoven – skladatelj, ki predstavlja vrh in prelom glasbenega razmišljanja klasicizma 18. stoletja in po katerem si mnogi obrtniški kolegi dolgo časa simfonične zvrsti simfonije, misleč, da se po njem ne da skomponirati nič več novega oz. boljšega, sploh niso upali več skladati. Naglušni in kasneje povsem oglušeli genij je stisko izlival v še danes množično izvajane mojstrovine, ki so predstavljale pot in vzgled, predvsem pa izziv za pariranje skladateljem še dolga desetletja po njegovi smrti.

Schubert – tih, skromen in za časa življenja nepoznan Beethovnov sodobnik. Mojster liričnih melodij, nenadnih presenečenj, filigrantskih detajlov in neopaznih prehajanj med tonalitetami. Zaslovel je (žal šele po smrti) predvsem s samospevi, tj. skladbami za solo glas in klavir pa tudi simfonično in komorno glasbo.

Wagner – eden od Beethovnovih naslednikov – skladateljev, ki se jim je uspelo izviti iz primeža vpliva glasbe in sloga slovitega predhodnika. Novo pot je videl v operni glasbi, pri kateri je z inovativno idejo izenačevanja vloge glasov in orkestra dosegel povsem novo, megalomansko raven orkestrske zvočnosti.

Karte v Kamniku: www.mojekarte.si

Karte v Domžalah: Kulturni dom Franca Bernika – Domžale

Avtor: Samo Mikuš

 

Tagi