Neposredni prenos polnočnice letos iz Grobelj

Na predvečer božiča, v petek, 24. decembra bomo obhajali sveti večer. Po običaju se na sveti večer pri nas in v večjem delu sveta okrasi božično drevesce, postavi jaslice, pokropi in s kadilo pokadi stanovanje. Prav tako pa se zvečer prirejajo tudi slovesne večerje v krogu celotne družine. Po tradiciji nato sledi še polnočnica, na kateri se verniki spominjajo Kristusovega rojstva. Njegovo rojstvo bodo s polnočnicami obeležili skorajda v vseh slovenskih cerkvah, tudi v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata v Grobljah, od koder bomo polnočnico v živo s pričetkom ob 23.45 uri prenašali na našem portalu ter naših družabnih omrežjih.

Polnočnice imajo vedno poseben čar. Že ime pove, da se slovesna maša prične ob polnoči, na njej pa se slavi rojstva Jezusa Kristusa. Po tradiciji je maša slovesna, z obveznimi božičnimi pesmimi in to je tisto, kar človeka ne pusti ravnodušnega. Zato je prisotnost na takšnem slavju vedno nekaj posebnega, človeka pa obogati in mu vlije novih moči.

Za vse, ki se letošnje polnočnice ne boste mogli udeležiti, bomo na našem portalu pripravili prenos polnočnice v živo iz cerkve sv. Mohorja in Fortunata, ki jo bo vodil župnik župnije Jarše-Rodica Matjaž Križnar. Polnočnico si bo možno na našem portalu ogledati tudi kasneje. Vabljeni k ogledu!

Cerkev sv. Mohorja in Fortunata Groblje

Cerkev se uvršča med naše najimenitnejše spomenike baročne umetnosti in je bila leta 1966 razglašena za Muzej Jelovškove umosti. K božjepotni cerkvi vas vodi stoletni lipov drevored. Začetki cerkve segajo v leto 1526, ko se na tem mestu omenja cerkev oglejskih zavetnikov sv. Mohorja in Fortunata. Največji pečat je cerkvi s prizori iz življenja glavnih zavetnikov, a tudi sv. Notburge, sv. Izidorja, sv. Marjete, sv. Andreja in drugih svetnikov, dal Franc Jelovšek, ki sodi med naše najboljše baročne slikarje. Stropne poslikave iz leta 1761 so njegovo zadnje pomembnejše delo. V srednjem veku je bilo to območje del obsežne pražupnije svetega Mihaela v Mengšu, kjer so bili odkriti slovanski grobovi iz 9. in 10. stoletja.

(Vir: Visit Domžale)

Več o cerkvi sv. Mohorja in Fortunata si lahko preberete na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Arhiv domžalca

 

Tagi