Ne pozabite na uro! Pred nami je noč, ki bo eno uro krajša

Pred nami je noč, ki bo eno uro krajša, saj prehajamo na poletni čas. Zaradi tega po potrebno premakniti urine kazalce za eno uro naprej. Malo manj se bodo premika ure veselili tisti, ki bodo nocoj žurali in tisti, ki radi spijo, veliko bolj pa vsi, ki bodo opravljali nočno delovno izmeno, saj bodo eno uro manj v službi. 

Vsako zadnjo nedeljo v marcu premaknemo urine kazalce za eno uro naprej. Temu pravimo premik ure na poletni čas. In zakaj to počnemo?

Zemlja je ob različnih letnih časih bolj ali manj oddaljena od Sonca. Poleti je zemlja na našem delu sveta nagnjena bližje soncu, zato imamo takrat več svetlobe kakor pozimi. Pred več kot sto leti so tako različni znanstveniki ugotavljali, da bi morali dnevno svetlobo bolje izkoristiti. Če bi ljudje vstajali s soncem in šli spat šele, ko sonce zaide, bi privarčevali pri energiji. Dnevno svetlobo bi izkoristili tako, da bi za eno uro podaljšali dan, in tako kasneje prižgali luči.

Marca, ko se začne dan daljšati, je obveljalo pravilo, da premaknemo urine kazalce za eno uro naprej, temu rečemo premik na poletni čas. To pravilo je sprejela skoraj polovica držav na svetu. Obdobje poletnega časa se začne zadnjo nedeljo v marcu ob 2. uri 00 minut 00 sekund po srednjeevropskem pasovnem času tako, da se ura premakne za 60 minut naprej in se čas ob 2. uri 00 minut 00 sekund računa kot 3. ura 00 minut 00 sekund.

Če premika ure ljudje niti ne občutimo preveč, razen nekaterih izjem, to ne velja za domače živali. Dvakrat letno premikanje ure naprej in nazaj jih zmede, saj so domače živali navajene, da se kmetje v hlevu pojavijo ob točno določeni uri, ko se začnejo dnevna opravila, kot so krmljenje, molža … Jutri se bodo kmetje v hlevu pojavili eno uro prej. Seveda bo potreben določen čas, da bodo živali ponotranjile nov urnik.

Miha Ulčar

 

Tagi