Maraton Franja spet v Domžalah

Pretekli vikend je bil v znamenju kolesarstva, saj je Maraton Franja, dogodek z najdaljšo tradicijo v rekreativnem in tekmovalnem kolesarstvu, po nekaj letih ponovno potekal tudi v občini Domžale.

V petek, 7. junija 2024, se je v središču Domžal odvijal Kronometer Ljubljana–Domžale–Ljubljana, medtem ko so dan kasneje Domžale preplavili udeleženci Družinsko-šolskega maratona. Maraton Franja, ki ga je organiziralo Kolesarsko društvo Rog s podporo Občine Domžale, je po celi Sloveniji združil kolesarske navdušence.

Petkov kronometer

Petkov kronometer je otvorila županja mag. Renata Kosec, ki je pozdravila mlade kolesarje na startu v središču Domžal in dejala: »Kolesarstvo ima v občini Domžale posebno mesto. Ponosni smo, da smo lahko letos zopet pozdravili maraton med maratoni, prepoznaven in dobro obiskan športni dogodek v Sloveniji. Veseli nas, da lahko po nekaj letih zopet gostimo ta dogodek v Domžalah. Občina Domžale želi s podpiranjem športnih in rekreativnih dejavnosti zagotavljati pogoje tako za organizirano rekreativno in tekmovalno športno dejavnost kot tudi za samostojno rekreacijo na prostem.«

Družinsko-šolski maraton

V soboto, 8. junija, se je pred Športno dvorano Domžale zbralo več kot 2.200 kolesarjev, ki so sodelovali na medgeneracijskem Družinsko-šolskem maratonu. Udeleženci so se iz Ljubljane prek Ihana pripeljali v središče Domžal, kjer so se okrepčali pred povratkom v prestolnico.

Rekreacija v Domžalah

Ljubitelji kolesarjenja v občini Domžale imajo na voljo številne možnosti za rekreacijo tudi po koncu Maratona Franja. Kolesarji lahko uživajo na MTB stezi na Šumberku, Kolo’vozu v Športnem parku na Viru ter na kolesarskem poligonu v Športnem parku Hrastje Depala vas. Poleg tega so na voljo urejene kolesarske poti ob Kamniški Bistrici.

Občina Domžale je letos izdala posodobljeno karto kolesarskih poti, ki je dopolnjena s prevodi opisov poti v angleškem jeziku. Opisi poti so na voljo tudi na spletni strani Visit Domžale. Poleg tega si lahko kolo izposodite na postajah novega sistema DBajk, ki je zaživel aprila ob občinskem prazniku. DBajk je del mreže Gorenjska.bike, kar omogoča izposojo koles tudi v devetih gorenjskih občinah.

Maraton Franja je tako še enkrat dokazal, kako pomembno je kolesarstvo za občino Domžale in kako lahko takšni dogodki združujejo ljudi ter spodbujajo zdrav način življenja.

Avtor: Nina Orehek, foto: Občina Domžale

Tagi