Izjava župana Tonija Dragarja: “Ostanimo doma in ostanimo zdravi”

Spoštovane občanke in občani,

Javno življenje se je v naši občini v nekem trenutku popolnoma ustavilo. Začelo se je z zaprtjem javnih ustanov, odpovedjo občinskih in vseh drugih dogodkov, nadaljevalo z omejevanjem gibanja na javnih površinah in prepovedjo uporabe javnih otroških in športnih igrišč. Vsi ti ukrepi so sprejeti z razlogom – da bi ostali doma in tako ostali zdravi.

V trenutku, ko je bila v Republiki Slovenija razglašena epidemija, to je bil četrtek, 12. marec 2020, sem aktiviral Civilno zaščito Občine Domžale, ki ji poveljuje Marko Žagar. Sprejel sem ravnatelje šol in vrtcev, da smo se skupaj pripravili na spremembe vzgojno-izobraževalnega programa. Sprejel sem sklep o zaprtju otroških igrišč, javnih sanitarij in domžalskega tržnega prostora. Da pa bi oskrba z lokalnimi živili potekala nemoteno preko prevzema na kmetijah ali celo dostave na dom, smo na Občini zbrali kontaktne podatke vseh ponudnikov in jih objavili na naši spletni strani. Občina Domžale je strankam sicer zaprla vrata, vendar so moji sodelavci preko e-mailov in telefonov še vedno dosegljivi, pošto lahko pošljete na naše vložišče (vlozisce@domzale.si). Dragi sodelavci, najlepša hvala!

Naša civilna zaščita v teh dneh deluje izjemno usklajeno in popolnoma zaupam v njihovo strokovnost ter sposobnost. Vse vaje, ki smo jih organizirali skozi leta, in vsa ostala preventivna dejanja, so se pokazala še kako zelo upravičena. Naj se že na tem mestu zahvalim vsem pripadnikom civilne zaščite, ki delajo za naše skupno dobro. Še posebej bi izpostavil vse delavce v ZD Domžale, ki so tako dobro organizirani, da so v tem času lahko priskočili na pomoč tudi naši sosednji občini Kamnik, ki je morala zaradi okužbe z virusom zapreti vrata svojega zdravstvenega doma. Kot pravi slogan naše civilne zaščite – kjer je volja, je pomoč. Velik aplavz gre tudi naši javni gasilski službi in vsem prostovoljcem, ki skrbijo za našo varnost. Z namenom, da se jih čim bolj razbremeni, je bila sprejeta odredba o prepovedi kurjenja v naravnem okolju na območju občine Domžale. Dragi občani, upoštevajte to prepoved, kajti naši gasilci so dovolj obremenjeni tudi brez nepotrebnih intervencij. Tudi občinski redarji redno delajo obhode in občane opozarjajo k doslednosti in upoštevanju veljavnih odredb. Hvala vam, ker upoštevate vsa navodila in ravnate odgovorno. Bodimo doma v krogu svoje družine, izogibajmo se javnim prostorom, vzemi si čas za stvari, ki jim sicer namenjamo premalo pozornosti. Na Občini bomo s pomočjo Civilne zaščite Občine Domžale, Zdravstvenega doma Domžale, Centra za zaščito in reševanje Domžale, Rdečega križa Domžale, prostovoljnih gasilskih društev, ekipe prve pomoči, skavtov, tabornikov in ostalih prostovoljcev še naprej skrbeli, da bo bivanje v tem času čim bolj varno, prijetno in znosno.

Bodimo strpni, solidarni in razumevajoči! Bodimo odgovorni do sebe in do drugih. Ostanimo doma. Ostanimo zdravi!

Župan Toni Dragar

 

Tagi