Pot čez Pasjo peč ponovno odprta

Obveščamo vas, da so Markacisti Planinskega društva Domžale, sanirali prej zaprto planinsko pot čez Pasjo peč na Veliko planino in z veseljem vam sporočajo, da je pot ponovno odprta. Markacisti Planinskega društva Domžale so uspešno sanirali velik podor v Pasji peči. Ekipa je opravila težko in zahtevno delo v neugodnih razmerah. Zato je zdaj pot, ki je bila zaprta, ponovno odprta in prosta za prehod.

Spomnimo, da je, avgusta 2023, zaradi poplav del planinske poti na Pasji peči izginil, kar je povzročilo nevarno luknjo nad strmim prepadom. Teren se je moral najprej umiriti, da so markacisti lahko razmislili o najboljši sanaciji. Razpravljali so o več idejah, kot so mostovi, klini, prečna debla ter vrvi in stopnice. Na koncu so se odločili za čim bolj varen in enostaven prehod, saj je bil teren še vedno nestabilen.

Sanacijo so zaradi nevarnosti premikajoče zemlje dolgo odlašali, a vedeli so, da mora biti podor saniran pred prihodom večjega števila turistov. Za izkušene pohodnike, ki so kljub zaprtju poti vztrajali pri uporabi, ni bilo toliko skrbi, medtem ko so turisti druga zgodba. Pogosto se podajajo na pot nepripravljeni, brez ustrezne opreme in pijače. Na Sušavah so že utrujeni, pred njimi pa je še zahteven prehod pred nežnejšim terenom Velike planine. Sanacija je bila nujna.

Priprava lesa za sanacijo je bila naporno delo. Vlečenje podrtih in suhih macesnov ni enostavno, kljub pomoči motornega vitla. Les je zelo težak in pot skozi Pasjo peč je dolga, še posebej, ko nosiš toliko opreme. Strmine Pasje peči dodatno otežujejo delo in varovanje markacistov je bilo ključno. Cel dan so kopali, vrtali, žagali in se varovali. Dolga debla so bila v strmini še težja, zato so uporabljali škripčevje. Nekateri so bili večino dneva na varovalnih vrveh, vrtanje v razpokano skalo pa je bilo nepredvidljivo.

Na koncu dolgega dneva je prišlo veselje, saj jim je uspelo! Prehod je dovolj širok in varen, brez potrebe po zajlah, skala pa je omogočila širšo pot.

Fotografije veliko povedo, vendar ne razkrijejo vsega. Ne prikažejo strasti markacistov, njihovega veselja do dela na terenu, utrujenosti ob koncu dneva ali zadovoljstva, ko sodelujejo v uigrani ekipi. Vseeno pa jasno pokažejo obsežnost opravljenega dela, kar je zelo pomembno.

Nekatere stvari se lahko doživijo le na terenu, med podobno mislečimi. Delo markacistov se nikoli ne konča, saj je teren vedno živ in vreme jim pogosto kroji načrte. Zato je bila potrebna še ena manjša akcija čiščenja prehoda, kjer so odstranili plazečo zemljo in pokosili pot.

Nina Orehek, foto: Planinsko društvo Domžale

Tagi