Nova maša Marka Mohorja Stegnarja v Dobu pri Domžalah

Včeraj je bilo v cerkvi sv. Martina v Dobu pri Domžalah veselo, kot že dolgo ne. V Dobski župniji so namreč dobili Novomašnika Marka Mohorja Stegnarja. Kot je pri novomašni pridigi dejal župnik Jurij Košir, je to Božji dar, saj je ravno minila 250-letnica obstoja župnije in ravno letos je tudi nova maša.

Zbralo se je veliko župljanov iz domače ter iz okoliških far, ki so prišli na prvo mašo, ki jo je imel novomašnik in to v svoji župniji. V povorki so se zvrstili številni duhovniki, ministranti in narodne noše. Ko je novomašnik prispel v cerkev, mu je združeni otroški in odrasli pevski zbor za dobrodošlico zapel "Novomašnik bod` pozdravljen!" Na začetku svete maše sta novomašniku Marku brata prinesla Križ, ki ga je novomašnik blagoslovil. Za darovanje pa sta oče in mama prinesla pred novomašnika kruh in vino.

Marko nas je spomnil na mašniško posvečenje, ki je bilo v soboto, 29. junija, ob 9. uri v Ljubljanski stolnici. Takrat je nadškof na novomašne kandidate položil roke in zmolil posvetilno molitev, s čimer so postali duhovniki. In v nedeljo, 7. julija, ob 10. uri v župnijski cerkvi, daruje svojo prvo mašo v domači župniji. Zahvalimo se Bogu za dar duhovništva in se skupaj poveselimo!

Novomašni pridigar župnik Jurij Košir je v svoji novomašni pridigi med drugim dejal: «Marko, s posvečenjem si deležen polnosti Kristusovega Duha, zato lahko s prerokom Izaijem praviš, Gospodov duh je nad menoj. Poslal me je, da se obrnem k žalujočim in jih popeljem v veselje vstalega Kristusa in to je pot, po kateri hodi Jezus, dobri pastir. To je pot, po kateri želi dobri pastir Kristus hoditi v tebi, zato na tem mestu povabim vse, da hodimo po poti Kristusa, dobrega pastirja«.

Novomašnik Marko Mohor Stegnar je v svoji predstavitvi povedal: »Čeprav me mnogi zelo dobro poznate, vam bom na kratko predstavil svojo življenjsko pot in povezanost z župnijo. Že zgodaj sem pričel sodelovati pri raznih dejavnostih v župniji. Kmalu sem postal ministrant, obiskoval sem oratorije (najprej kot udeleženec, nato kot animator), sodeloval sem pri trikraljevskih akcijah, pel v fantovskem zboru, igral bas kitaro v mladinski glasbeni skupini in še kaj bi se našlo. Vse to je pustilo v meni številne lepe spomine. Moje življenje je navidezno teklo brez posebnosti: vrtec, osnovna šola, gimnazija, fakulteta. Vendar, v teku tega, se je zgodilo nekaj posebnega, kar je bistveno zaznamovalo moje življenje. Bog me je poklical v duhovništvo. To se je zgodilo sredi osnovne šole. Klic sem pozneje doživljal še večkrat. Lahko bi rekel, da je klic za duhovništvo v meni zorel. Skozi najstniška leta sem kdaj bolj, drugič manj mislil Nanj. Vseskozi pa je bil nekje v ozadju prisoten. Pri moji duhovni rasti je bila pomembna družinska molitev, obiskovanje svete maše ter duhovne obnove za srednješolce, ki sem jih od konca prvega letnika pogosto obiskoval. Takrat sem poleg druženja in igre našel tudi čas za tišino in premišljevanje o poklicanosti. Proti koncu srednje šole sem tako lahko dokončno rekel Gospodu: »Da, svoje življenje želim posvetiti Tebi v duhovništvu.« Moje novomašno geslo in hkrati življenjski moto je: »Živeti je zame Kristus.« (Flp 1,21). Svoje življenje sem podaril Kristusu, da bi On lahko po meni deloval v svetu. Občudujem Božjo ljubezen in usmiljenje, da svojemu ljudstvu nenehno pošilja svoje služabnike.«

Ceremonjerja Matevž Vidmar in Tine Povirk sta odlično pripravila vse za novo mašo. Bilo je tudi ogromno pridnih rok, ki so pomagali pri pripravah in izvedbi na novi maši. Vsem se je novomašnik na koncu tudi osebno zahvalil. Slavje se je nadaljevalo po maši pred cerkvijo, saj so pridne roke domačinov napekle polno sladkih dobrot.

Novomašnik Marko, kot sem ti dejal ob čestitki in stisku rok, v katerikoli kraj te bo nadškof poslal, bodi dober pastir svojim ovcam. Želim ti veliko sreče in obilo Božje milosti.

Več foto utrinkov iz Nove maše pa boste našli TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov