Nogometaš Domžal Amedej Vetrih pozitiven na dopinškem testu: »Zavedam se svoje odgovornosti«

Nogometni klub Domžale je danes športno javnost z obžalovanjem obvestil, da je bil njihov član Amedej Vetrih pozitiven na dopinškem testu, ki je bil opravljen 18. aprila 2018, po tekmi 20. kola Prve lige Telekom Slovenije.

27-letni vezist je bil o možni kršitvi protidopinških pravil s strani SLOADO (Slovenska antidoping organizacija) obveščen z obvestilom o nasprotni analitični ugotovitvi v vzorcu A po prvem pregledu na podlagi Analitičnega poročila LC 2005/18, ki je bilo izdano 23. maja 2018. V vzorcu je bil prisoten Higenamin, v športu prepovedana snov rastlinskega izvora, ki je bila 1. januarja 2017 uvrščena na Listo prepovedanih snovi in postopkov, kjer spada v skupino S3, kamor se uvrščajo vsi beta-2-agonisti.

Amedej Vetrih je omenjeno snov nevede zaužil s prehranskim dopolnilom iForce Nutrition Max Out, ki je v prosti prodaji dostopno pri enem izmed vodilnih ponudnikov športne prehrane v Sloveniji, ki v opisu izdelka navaja, da gre za dopolnilo, “ki je namenjeno vsem športnikom: tekačem, nogometašem, kolesarjem, plavalcem, fitneserjem …“

Amedej Vetrih (Foto: NZS/Miran Alijagić)

“Športnik se je po prejetem obvestilu takoj odzval in izkoristil ponujeno možnost osebne obrazložitve na predhodnem zaslišanju, kot je bilo navedeno v obvestilu. V telefonskem klicu je zaprosil za takojšen sestanek, ki je bil z direktorjem SLOADO dogovorjen v petek, 25. maja 2018,“ so v odločbi zapisali pri Slovenski antidoping organizaciji, kjer so nato poudarili, da se je Vetrih takoj odzval na predhodno zaslišanje, kjer je bil obveščen o rezultatih pregleda. Na srečanju s SLOADO je nemudoma izpostavil zavedanje svoje odgovornosti in potrdil pripravljenost za popolno in iskreno sodelovanje z omenjeno organizacijo.

“Zavedam se svoje odgovornosti ob jemanju omenjenega prehranskega dopolnila, predvsem pa obžalujem dejstvo, da se pred uporabo oziroma pred nakupom nisem pozanimal o vseh vsebovanih snoveh. Želel sem kupiti dopolnilo, ki bi mi pomagalo pri težavah s krči, hkrati pa mi pomagalo pri regeneraciji, tako da sem pri vodilnih slovenskih ponudnikih športne prehrane iskal nekaj takšnega. Kot sem dejal v izjavi za SLOADO, sem zadevo našel na spletu, nakup pa je v mojem imenu opravil soigralec Dario Melnjak, ki živi v Ljubljani, kjer se dotična trgovina nahaja. Glede na to, da sem izdelek kupil v prosti prodaji v trgovini v Sloveniji, nisem niti pomislil, da bi lahko vseboval prepovedano snov. Za Higenamin prej še nikoli nisem slišal in ga nisem poznal do tega primera, ko je bil moj vzorec pozitiven. Šele po prejetem obvestilu o pozitivnem vzorcu sem s pomočjo klubskega terapevta v klubu našel napisano, da kupljeni proizvod vsebuje to snov. Nemudoma sem se odzval na sestanek in zaslišanje pri SLOADO, potrdil pripravljenost za popolno in iskreno sodelovanje, ter se na podlagi ugotovitve, da je Higenamin bil prisoten v prehranskem dopolnilu, odpovedal pravici do odprtja in analize vzorca B. Iskreno obžalujem nastalo situacijo ter sem pripravljen nositi vse morebitne posledice. Ob tem upam, da bo moj primer služil kot opozorilo vsem športnikom, da bodo pri nakupu vsakega dopolnila, četudi je vsakomur dostopno v prosti prodaji, izredno previdni,“ je poudaril Amedej Vetrih, ki mu je SLOADO izrekla sankcijo izločitve iz športa za dobo šest mesecev, ki bo trajala do 25. novembra 2018.

Kot je navedeno v uradni odločbi, so pri SLOADO mnenja, „da je dolžina sankcije ustrezna glede na športnikovo stopnjo krivde, ki jo SLOADO ocenjuje kot neznatno, ker je športnik izkazal, da se ni zavedal, da proizvod, ki ga je zaužil, vsebuje specificirano snov higenamin, ki je na Listi prepovednih snovi in postopkov.“

Matej Oražem (Foto: NK Domžale)

Klubsko stališče je predstavil tudi športni direktor Matej Oražem: “Popolnoma obsojamo namerni doping, ki mu v profesionalnem ali rekreativnem športu ni mesta. Zaradi tega prihaja do zelo zahtevnega preverjanja vseh prepovedanih živil, med katere se uvrščajo tudi takšne snovi, ki so v prosti prodaji žal dostopne vsakomur. V primeru, kot je Amedejev, se lahko posledično zgodi, da neprevidna uporaba prehranskega dopolnila, ki ni niti blizu želji po dopingu, športnika pahne v polletno ali celo daljšo osamo, ob tem pa negativno vpliva tudi na njegovo kariero. Dejstvo je, da bi morali biti profesionalni športniki povsem seznanjeni z vsebino vseh prehranskih dopolnil, tako da je v tem primeru odgovornost vsekakor Amedejeva. A kljub temu z obžalovanjem ugotavljamo, da so očitno te snovi enostavno dostopne v najbolj razširjenih trgovinah s športni prehrano in da se prodajajo ter oglašujejo kot izdelki, ki so primerni in namenjeni profesionalnim športnikom. Ob tem bi poudaril še dejstvo, da higenamina, ki je v tem primeru bil sporen, ni bilo navedenega na slovenski deklaraciji izdelka in ga kupec tam ne bi mogel najti. Šele na podlagi naše natančnejše poizvedbe smo ugotovili, da je bil naveden na angleški deklaraciji, kar je po našem mnenju nedopustno. Apelirali bi na ustrezne odgovorne organe, ki morajo poskrbeti, da ne bi prihajalo do takšnih neskladij. Ne gre le za težavo dopinga, ampak bi lahko določene snovi povzročile tudi zdravstvene težave pri uporabniku. Samo predstavljajte si, da bi bil nekdo na določeno snov alergičen, na deklaraciji pa ne bi bila navedena. Trg ni primerno reguliran in v tem primeru je celotna odgovornost na strani porabnikov, torej športnikov.“

“Nogometašu stojimo ob strani, saj smo prepričani, da ni želel namerno v zaužiti omenjene prepovedane snovi. Bo pa v skladu s klubskim pravilnikom v obdobju prepovedi udejstvovanja v športu suspendiran. Od njega ter seveda vseh ostalih nogometašev v našem klubu z veliko mero odgovornosti pričakujemo, da bodo v prihodnje maksimalno pozorni pri zaužitju vsakršnih prehranskih dopolnil. V klubu imamo ustrezne strokovnjake s področja nutricionistike, ki so jim vseskozi na voljo za vse morebitne nasvete,“ je še dodal Oražem.

Miha Ulčar; Foto: NK Domžale, NZS/Miran Alijagić

Komentarji uporabnikov
Tagi