Nekdo s plakati zavaja in straši občane: “Pozor medvedka z mladiči”

S strani več občanov smo bili danes proti večeru seznanjeni, da so na več lokacijah (od naselja Pod hribom v Radomljah proti Rovam ter proti Kolovcu) opazili plakate, ki opozarjajo na to, da se je v kolovške gozdove naselila medvedka z mladiči. Pod sliko medvedke z mladiči so kot avtorja plakata navedli Lovsko društvo Domžale in Zavod za gozdove Slovenije. Pri slednjem je bil uporabljen tudi logotip, ki je nameščen v zgornjem in spodnjem delu plakata. Vse skupaj smo preverili pri pristojnih. Obvestilo na plakatu ne drži. Se pravi, da nekdo namerno straši občane!

Pozor medvedka z mladiči, se z velikimi rdečimi črkami glasi naslov plakata, ki jih je neznana oseba namestila v okolici kolovškega gozda. V nadaljevanju je v plakatu navedeno: “Ker si je kolovške gozdove za vzgojo svojih mladiče izbrala medvedka, odsvetujemo gibanje po gozdovih, saj je medvedka zelo zaščitniška.” Kot smo že navedli v uvodu, so pod fotografije medvedke kot avtorja plakata navedli Lovsko društvo Domžale in Zavod za gozdove Slovenije. Pri slednjem so uporabili tudi logotip.

Če gre za pristni plakat oziroma, če se v kolovških gozdovih res nahaja medvedka z mladiči, smo preverili na Lovskem društvu Domžale, kjer so nam povedali, da so bili o omenjenih plakatih že obveščeni ter da jih niso izdelali in namestili sami. Prav tako o tem, da bi se v kolovških gozdovih nahajala medvedka z mladiči ne vedo nič oziroma, da to ni točna informacija. To so preverili tudi na Zavodu za gozdove Slovenije, kjer so potrdili isto. Se pravi, da avtorja plakata nista ne Lovska družina Domžale in ne Zavod za gozdove Slovenije. Prav tako so potrdili, da se medvedka z mladiči ne nahaja v kolovškem gozdu.

Kaj je vodilo posameznika, da je z omenjenimi plakati, ki opozarjajo na to, da se v kolovških gozdovih nahaja medvedka z mladiči, pričel strašiti občane, nam ni znano. Je pa možno, da nekoga zelo moti, da se v teh dneh zaradi omejitve gibanja med občinami, po gozdovih sprehaja vedno več ljudi. Ker na voljo nimamo več drugih destinacij, se številni posamezniki odločijo za skok v bližnji gozd. Žal pa so nekateri med njimi popolnoma brez kulture, saj je možno vsepovsod opaziti precej odvrženih odpadkov.

“Pa jih prestrašimo z medvedko in mladiči,” si je mislil ta, ki je izdelal plakate in jih namestil v okolico kolovškega gozda. Res je, da so nekateri posamezniki neodgovorni do narave. Ampak vseeno, to ni pravi način.

Omenjeno sporočilo na plakatu je neresnično, prav tako se v kolovških gozdovih ne nahaja medvedka z mladiči. Vseeno pa velja nasvet, da če že greste v gozd, bodite spoštljivi do narave in lastnikov gozdov!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: bralka

Komentarji uporabnikov
Tagi