Najstarejša Ihanka Frančiška Svetlin praznovala 96. rojstni dan

Gospa Frančiška Svetlin iz Ihana je bila rojena 29. februarja 1920, se pravi, da spada med tako imenovane »smolčke« in da je letošnjo 96. letnico lahko praznovala na ta dan. Poleg tega, da je gospa Frančiška najstarejša Ihanka, je najbolj verjetno tudi najstarejši »smolček« v Sloveniji. Ob njenem rojstnem dnevu in to častitljivi 96-letnici, so jo razveselili številni sorodniki, ki so se udeležili njenega praznovanja. Svojo najstarejšo sokrajanko sta obiskala in ji voščila tudi župan Občine Domžale, Toni Dragar in predsednik Krajevne skupnosti Ihan, Janez Gregorič. Župan ji je ob tej priliki podaril najnovejšo knjigo Matjaža Brojana Domžalci in njihov čas, v kateri so zapisani tudi njeni spomini iz mladosti in obdobja druge svetovne vojne.

Gospa Frančiška Svetlin je bila rojena v Ihanu pri Cofku, njen dekliški priimek je Sojer. Prav dobro se še spominja, da se je v njeni mladosti od enega največjih gruntov v Ihanu videlo do Preloga, do domačije pri Zask, kamor se je kasneje poročila. Imela je dve sestri in brata, ki je gospodaril na domači kmetiji. Pri 22. letih se je Frančiška zaposlila pri Okršlarju, nekdanjem Toku, kjer je šivala rokavice. Po poroki in rojstvu sina Janeza je nekaj časa ostala doma, nato pa se vrnila na delo. Po rojstvu drugega sina Samota, je zaradi težav z zdravjem nekaj časa ostala doma, nato pa se vrnila na delo. Kmalu pa je sledila zaposlitev v Univerzalu. Zelo dobro se spominja prijateljice Milice in Cilke, pa šivanja kap ter spet težav z zdravjem, ki so jo pripeljale v prezgodnjo upokojitev, čeprav si je še želela delati. Njen mož pa je pred upokojitvijo delal v Papirnici Količevo. Ker je bilo življenje težko, si je kakšen dinar skušala pridobiti s »tabrhom« na sosednjih kmetijah in obdelovanjem domačega vrta, ki ga je urejala do svojega 89. leta.

Gospa Frančiška je bila vse življenje zelo aktivna v javnem življenju. Med drugo svetovno vojno je sodelovala z OF in pomagala partizanom, kasneje pa se je vključila tudi v druge organizacije. Še danes je članica Krajevne organizacije borcev za vrednote NOB Ihan. Rada se spominja, kako je pomagala pri razvoju kraja in krajevne skupnosti, ko so zbirali za elektriko, se odločali za gradnjo cest in pomagali ljudem. Dolga leta je delala tudi v Rdečem križu ter v številnih odborih in komisijah, tako v Krajevni skupnosti Ihan, kot v okviru občine, kjer je s svojim znanjem, predvsem pa prizadevnim delom pomagala zlasti na področju sociale in druge pomoči ljudem. Za prizadevno delo je dobila tudi več priznanj. Frančiška je najraje z domačimi: obema sinovoma in njunima družinama, v katerih so štirje vnuki in pet pravnukov.

Gospe Frančiški čestitamo ob častitljivem rojstnem dnevu in ji kličemo še na mnoga, srečna in zdrava leta v krogu svojih najdražjih.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov