Na Žejah pri Sveti Trojici je potekalo jubilejno 20. srečanje veteranov Gasilske zveze Domžale

V dvorani gasilskega doma na Žejah – Sveti Trojici je v petek, 18. novembra 2016, potekalo že 20. srečanje gasilskih veteranov Gasilske zveze Domžale. Vsako leto namreč Gasilska zveza organizira srečanje za gasilske veterane, na katerem se jim zahvalijo za njihov prispevek in požrtvovalno delo. Srečanje je hkrati tudi odlična priložnost za druženje in obujanje spominov.

»Tovrstna srečanja so ena izmed oblik krepitve medsebojnih vezi, izraza pripadnosti gasilstvu in pa želje druženja in dokazovanja znanja na poseben sproščen način«, je v uvodu srečanja dejal predsednik Komisije za veterane pri GZ Domžale Franc Pirnat, ki se je ob tej priložnosti spomnil tudi vseh že pokojnih, ki so sodelovali pri organizaciji srečanj za veterane. Pobudnik tovrstnih srečanj je bil nekdanji predsednik PGD Žeje – Sveta Trojica Aleksander Rihtar, njegovo delo je uspešno nadaljeval Marjan Ručigaj, aktivno pa sodeloval je tudi nekdanji častni član PGD Žeje – Sveta Trojica Janez Mazo.

Jubilejnega srečanja se je poleg gasilskih veteranov udeležila tudi delegacija GZ Domžale, ki jo je vodil predsednik Stane Kovač, častni občan Občine Domžale in član PGD Žeje – Sveta Trojica primarij dr. Velimir Vulekić, predsednik Komisije za veterane Regije Ljubljana III. Janez Vidic ter delegacije iz gasilskih zvez, ki so nekoč tvorile skupno Gasilsko zvezo Domžale.

Prisotne je pozdravil predsednik GZ Domžale Stane Kovač, ki je dejal, da se veseli srečanja z veterani: »Ker razpolagate z življenjskimi izkušnjami in modrostjo, ki jo prinašajo s seboj leta, ki jih človek preživi dostojno. Vi razpolagate tudi z dobroto in požrtvovalnostjo, saj ste s svojim delom in pomočjo sočloveku ob kakršnikoli nesreči ustvarjali zgodovino gasilstva. S svojimi izkušnjami in znanjem imate posebno mesto v gasilski organizaciji. Še posebej značilno je, da si v gasilskih vrstah podajajo roke številne generacije gasilcev, zato je še kako pomembno, da svoje bogato znanje in izkušnje prenašate na mlajše generacije.«

Kovač se jim je zahvalil za njihov prispevek in požrtvovalno delo: »Hvala za vaš prispevek, da je naša zveza trdna in da naša družba ve, da imamo med seboj ljudi, ki so uradno končali svoj aktivni staž, neuradno pa so v težkih trenutkih raznih nesreč še vedno pripravljeni priskočiti na pomoč, kljub svojim letom. Svojo pripravljenost kažete tudi na tekmovanjih, kjer so rezultati več kot odlični. Hvala vam za vaš prispevek pri razvoju gasilstva.«

Na koncu je predsedniku Komisije za veterane Francu Pirnatu izročil bronasto odlikovanje Gasilske zveze Domžale, za njegov prispevek pri organizaciji srečanj za veterane. Bil je namreč pri organizaciji vseh 20-ih srečanj.

Stane Kovač je Francu Pirnatu za njegov prispevek pri organizaciji srečanj za veterane, izročil bronasto odlikovanje GZ Domžale.

Med uradnim delom srečanja je bilo izvedeno tudi družabno tekmovanje, ki ga je vodil Tine Žabnikar. Ženske in moške ekipe posameznih gasilskih društev so tekmovale v navezavi ročnika, spajanje cevi na trojak in metanje torbice v cilj. Najboljšim trem ekipam v moški in ženski konkurenci so podelili medalje. Na oder so povabili tudi najstarejše tri prisotne gasilke in gasilce ter jim podelili medalje. Naj povemo, da je najstarejši prisoten gasilec štel 92 let, najstarejša gasilka pa 86 let. V kulturnem programu sta sodelovali domačinki Ema Smolnikar na harmoniki, izročili so ji tudi šopek, saj je pred dnevi dopolnila 18 let in recitatorka Anja Rožič. Prav tako so vsem prisotnim na velikem platnu predstavili film in fotografije z letošnjega srečanja gasilskih veteranov Regije Ljubljana III, ki je potekalo na Žejah pri Sveti Trojici.

Po končanem uradnem delu je sledila še pogostitev, za katero so tako kot vedno, se pravi odlično, poskrbele domače gasilke in gasilci. Za dobro voljo pa je poskrbel ansambel Odziv.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov