Na vrtiljaku Nuše Lojen

V družbi sošolk in sošolcev nas je v družbo slik, akvarelov in kolažev po vrtiljaku različnih barv, tonov, motivov in zgodb popeljala Domžalčanka Nuša Lojen, izbranka zadnjega sedmega likovnega natečaja Menačenkove domačije Domžale. Odprtje razstave, ki jo je avtorica poimenovala Na vrtiljaku, je potekalo v torek, 8. januarja 2019.

Družbi slik, akvarelov in kolažev se je na odprtju razstave Nuše Lojen pridružilo tudi veliko njenih sošolk in sošolcev iz Likovnega krožka Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki ga vodi Marija Mojca Vilar. S tem so seveda avtorici razstave naredili veliko veselja, vse zbrane pa je po koncu programa popeljala po vrtiljaku različnih barv, tonov, motivov in zgodb, ki se prelivajo na njenih razstavljenih delih.

V kulturnem programu sta sodelovali Mira Jarc in Iva Petek iz Likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Iva Petek je nekaj besed spregovorila o avtorici razstave, za katero je dejala, da je počaščena, da sta se pred mnogimi leti spoznale v tem likovnem krožku in da je Nuša v svojem ustvarjanju odšla v svet kolažev, ki so zahtevnejši način izražanja likovne umetnosti.

Predstavitev avtorice in njeni del pa je podala Katarina Rus Krušelj, kustosinja v Menačenkovi domačiji, ki je med drugim povedala, da so na likovnem natečaju Menačenkove domačije, že sedmem po vrsti, podali priložnost samostojno razstavljati ustvarjalki, ki jih vsako leto preseneti z raznovrstnimi likovnimi tehnikami, med njimi tudi s kolaži, katere se uspešno lotijo le redki ustvarjalci.

Kolaž (iz francoščine coller: lepiti) je umetniško delo (in hkrati tehnika), narejeno kot sestavljenka iz različnih materialov in oblik, ki tvorijo povsem novo formo. V zgodnjem 20. stoletju je bil kolaž med umetnostnimi pojavi prava pionirska novost. Uvedli so ga kubisti, da bi iz delcev stvari na podlagi njihove otipne vrednosti zgradili samostojne likovne ureditve in so ga nadrealisti uporabljali za ustvarjanje poetične resničnosti. Dodajali so mu izrezke iz časopisov, fotografije in celo predmete iz vsakdanjega življenja. Kljub izpostavljenem predmetnem značaju, celo tridimenzionalni likovni kompoziciji, kot je asemblaž, se kolažna tehnika skorajda vedno dopolnjuje s slikarskimi postopki.

“Tak način ustvarjanja uporablja tudi Nuša Lojen, ki v kolaže posega odmerjeno, tu in tam pa se jim prepusti – le toliko, da z oblikami iz narave oblikuje njihove izbrane kompozicije. Šest kolažev je avtorica naredila v kratkem času in jih na razstavi prvič razstavila skupaj z nagrajenim kolažem. Namesto čopiča in barv Nuša Lojen izbira prave odtenke časopisnih in revijskih trgank ter jih večplastno sestavlja v uravnotežene kompozicijske sestavljanke, z barvnimi kontrasti in poudarjenimi teksturami. Največkrat za podlago kolažev uporabi kar motive iz narave, ki jih je predhodno narisala oz. naslikala. Res je  zanimivo  opazovati, kako raziskuje tehniko te večplastne obdelave slikovnega polja, ter z natančnostjo in s potrpežljivostjo ustvarja igre podob, ki tu in tam prestopijo realni svet, svet poln spominov in simbolov,” je o avtoričinih razstavljenih delih povedala Katarina Rus Krušelj.

Kljub vsemu naštetemu pa avtorica razstave Nuša Lojen ostaja realistka. Svoje likovno izpopolnjevanje je pričela šele po upokojitvi, ko se je vključila v slikarsko skupino Univerze za tretjo življenjsko obdobje Lipa Domžale. Svoj motivni svet črpa iz narave, ki ji nudi mnoge izpovedi – od tistih trenutnih, doživetih neposredno v naravi, ki jih najraje igrivo prelije v akvarel, do premišljenih v akrilu, ki jih je ustvarila v zavetju svojega doma. In seveda ne smemo pozabiti na domačo okolico, kjer obstaja dovolj gradiva za ustvarjanje raznovrstnih barvnih zapisov iz narave.

Ob koncu predstavitve so avtorici razstave čestitali vsi njeni zbrani sošolci in sošolke likovnega krožka, nekaj besed pa je spregovorila še Metka Zupanek, nekdanja dolgoletna predsednica Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je dejala, da je zelo ponosna, da sta se spoznale pred dobrimi dvajsetimi leti, ko je Nuša prišla v njihovo društvo ter na skupno pobudo začela ustvarjati umetnine v likovnem krožku. Rezultat so tri samostojne razstave ustvarjalk likovnega krožka, ki so zmagale na likovnem natečaju v Menačenkovi domačiji, med njimi tudi Nuša.

Razstavo, ki bo v Menačenkovi domačiji na ogled do 26. januarja 2019, je postavil Roman Kos, pokrovitelj odprtja pa je bila Vinska klet Vidmar Domžale.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi