Na treningu s skakalcem Jernejem Damjanom

Danes dopoldne smo na sedežu Smučarsko skakalnega kluba Sam Ihan, na treningu obiskali smučarskega skakalca Jerneja Damjana, ki je letos na poletni veliki nagradi dobesedno poletel med svetovno elito, kjer je z odličnim in konstantnim skakanjem na dobri poti, da osvoji skupno zmago.

Po zadnji tekmi v Kazahstanskemu Almatiju, Jernej Damjan vodi v skupnem seštevku poletne velike nagrade. Pred najbližjim zasledovalcem Nemcem Andreas Wellinger ima Damjan kar 79 točk prednosti. Do konca poletnega "svetovnega pokala" pa sta le še tekmi v avstrijskem Hinzenbachu (29. september) in nemškem Klingenthalu (3. oktober).

Marsikdo še ne ve, da je Jernej Damjan letos zamenjal svoj matični klub. Iz ljubljanske Ilirije je prišel v majhen, vendar v zelo perspektiven Smučarsko skakalni klub Sam Ihan, kje so pogoji dela zelo dobri, prav tako je tudi vzdušje tisto pravo, ki doda svojo piko na »i« samemu treningu. Prerojen skakalni klub ima po mnogih letih delovanja sedaj jasno začrtano pot in cilje. Nov pristop in delo pa se že kaže v rezultatih skakalcev z Jernejem Damjanom na čelu. Za preporod Skakalnega kluba Sam Ihan imajo veliko zaslug predsednik kluba, Peter Korošec in strokovna ekipa z glavnim trenerjem Simonom Podreberškom in njegovim pomočnikom Andražem Korošcem.

Kako potekajo "suhi" treningi smo se prepričali tudi sami, kjer so pred novim skakalnim domom, pod taktirko trenerja Simona Podreberška trenirali starejši fantje in Jernej Damjan, s katerim smo nato tudi poklepetali.

Zdi se, da ste po letih iskanja in truda našli tisto, kar vam omogoča stik s svetovno elito?
Zadnjih nekaj let sem se trudil na takšne ali drugačne načine. Po mojem je to v moji glavi še od tiste sezone, ko sem delal z Ari Pekko Nikkolo. Pa mi ni in ni uspevalo. Letos sem se odločil za zamenjavo kluba zaradi Simona Podreberška, ker sem hotel delati z njim in ker sem vedel, da mu lahko zaupam. Vedno sva bila tudi na isti valovni dolžini. Sedaj pa so se začele stvari obračati tako, kot sem si vedno želel. Pozna se vse trdo delo, ki je bilo vloženo spomladi in čez poletje.

Kakšni so vtisi, ko lahko posežeš tudi po največjih mestih?
Če povem po pravici, se tega še niti nisem dobro zavedal. Vem, da to ni tako majhna stvar, ampak se s tem nočem obremenjevati, saj mi je bistvena prihajajoča zima. Po Planici bo čas, da se strnejo vsi ti občutki in da rečem »vau« kaj ti je uspelo! Drugače pa sem si vedno želel delati slabe skoke, toliko slabe, da bi še vedno nekaj pomenile. Zdaj sem s slabim skokom med prvimi desetimi, z dobrim pa prvi. To sem si vedno želel, ne pa da sem imel en skok za med petnajsterico, drugi pa ni bil niti za trideseterico in je bila potem vedno tista meja, tresenje… Najbolj fino je to, da sem se dvignil na konstantni nivo.

Velika poletna nagrada je bila zadnja leta bolj ali manj pokazatelj, kateri tekmovalec bo najvišja mesta naskakoval tudi v zimski sezoni!
Definitivno to nekako drži, da je tisti, ki je na vrhu poleti, potem tudi pozimi. Ni pa to sigurno. Jaz si želim, da bi bilo letos tako. Letos sem na poletni veliki nagradi skakal že skoraj z vsemi fanti in sem se lahko prepričal kje so. Dejstvo je, da je biti čisto na vrhu vedno težko.

Kako občutite prehod skakanja iz plastike na sneg?
Tega prehoda tekmovalci oziroma vsaj jaz skoraj ne čutim več. Edina razlika je pri doskoku in ustavljanju. Drsnost je večja na snegu, kar mi ugaja. Jaz komaj čakam na sneg. Bom lažje skakal kot zdaj.

Kako gledate na prihodnjo zimsko sezono in tempo tekmovanj, ki čakajo na vas skakalce?
Tempo v zimski sezoni je res velik in držati moraš vso sezono visok nivo, vendar moraš pričakovati, da vedno ne boš zmogel. Moraš pa veliko delati čez poletje. Tudi mene po tej veliki poletni nagradi čaka še veliko garanja. To mi je Simon že obljubil. Če želim pozimi ostati tam kjer sem sedaj, moramo še veliko stvari premakniti naprej. Bistvo mi je koncentracija na same skoke in na to kaj delam. Čim bolj se trudim pozabit na rezultate, uspehe, medije, oz vse kar spada poleg skokov. Bistvo mi je skok in želim si, da bi užival v skokih, tako kot uživam sedaj. Vem pa, da bom do tega prišel samo s trdim delom.

Kako se počutite v novem klubu?
Če se ne bi počutil odlično, potem me tu gotovo ne bi bilo. Vzdušje je super in ljudje tukaj so super. Res, da je klub majhen, ampak prostori in pogoji so odlični. To kar so letos naredili z novim domom je krasno. Mislim, da noben drug nima tako dobrega fitnesa, (opp. mogoče samo v Kranju). Jaz sem z veseljem hodim na trening. Tudi ni tako, da bi vedno takoj po treningu pobegnil domov. Ponavadi še ostanemo po treningu in posedimo ter poklepetamo. Med nami vlada prijateljsko vzdušje.

Jerneju Damjanu se zahvaljujemo za pogovor in mu želimo, da osvoji skupno zmago na veliki poletni nagradi.  Želimo mu tudi veliko skakalnih užitkov in odličnih rezultatov tudi v prihodnje. Prepričani smo, da je po letih iskanja in vloženega truda, sedaj prišel njegov čas, zato Jernej le pogumno naprej v novo zimsko sezono, ki jo  ljubitelji smučarskih skokov že nestrpno pričakujemo.

Seveda bomo tudi na našem portalu spremljali Jerneja Damjana in ostale fante iz Smučarsko skakalnega kluba Sam Ihan.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov