Na Studencu se bodo z domačo gledališko predstavo spomnili bratov Avsenik

Krstna izvedba domače gledališke predstave Andreasa Brandstätterja: Lepo je biti muzikant

18. kulturni poletni festival Studenec 2018 je v polnem zamahu in po dveh imenitnih koncertih v cerkvi sv. Lenarta na Krtini, muzikalu Mama Mia, nepozabnem koncertu Perpetum Jazzile (gostovanje SNG Opere Ljubljana s Seviljskim brivcem je prestavljeno na petek, 31. avgusta, ob 20. uri), je pred nami vrhunec letošnjega kulturnega poletja: vselej težko pričakovana domača gledališka predstava, ki je namenjena kar več jubilejem tako Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan kot posameznikov, ki so in bodo s predstavo tesno povezani.

Najprej je to režiser Lojze Stražar, tudi dolgoletni predsednik društva, neutrudni kulturni delavec, za katerega je režija predstave Lepo je biti muzikant že 50. po vrsti. Iskreno čestitamo in vse bralce spomnimo, da je prvo predstavo režiral daljnega leta 1963. To je bila Klopčičeva Mati, ki so jo tedaj odigrali v Osnovni šoli Krtina, nato pa se je zvrstilo še 48 režiserskih podvigov, med njimi je veliko takih, ki jih je Lojze tudi priredil, v nekaterih začetnih predstavah pa tudi igral. Drugi jubilej je povezan z vsebino predstave Lepo je biti muzikant, saj je namenjena obeležitvi 65-letnice neutrudnega ustvarjanja Slavka in Vilka Avsenika, katerih glasba bo rdeča nit predstave. In ne nazadnje je letošnja predstava lahko že tudi uvod v praznovanje 70-letnice uspešnega delovanja Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, ki je bilo začeto leta 1949.

Kot že zapisano, je rdeča nit letošnje domače gledališče predstave Lepo je biti muzikant glasba Slavka in Vilka Avsenika, ki jo bo izvajal ansambel fantov pet, v katerem bodo gledalci prepoznali tudi nekatere glasbenike iz velike studenške uspešnice Veselica v dolini tihi, ki je res navdušila več tisoč obiskovalcev. Za začetek pa zapišimo, da sta dramatizacija in odrska priredba besedila Andreasa Brandstätterja delo Alojza Stražarja, ki je tudi režiser, in Eve Kraševec, Darja Erbič je besedilo prevedla, glasbeni producent pa je, le kdo bi lahko to delo bolje opravil, Slavko Avsenik ml.

18. kulturni poletni festival Studenec 2018 – pod novo platneno streho (Foto: Uroš Zagožen)

Obiskovalci Studenca bodo na življenjsko pot harmonikarja pospremili zaljubljenca v Avsenikovo glasbo Miha (Jernej Gašperlin), ki s prijatelji Jožetom (Primož Ložar, trobenta), Janijem (Grega Čepon, klarinet), Kristjanom (Klemen Bračko, kitara) in Ivanom (Blaž Prašnikar, bariton) ustanovi ansambel Fantov pet in se poda na pot uresničitve mladostnih sanj, kjer je veliko prostora za prijateljstvo in ljubezen, pa tudi ovir in nasprotovanj ne manjka. Seveda ne gre brez sodelovanja deklet muzikantov (Ana Plahutnik, Natalija Cerar), nepogrešljivega menedžerja (Jure Sešek), Mihovih staršev (Jože Vunšek, Pia Brodnik – ne bo le Mihova mati temveč bo tudi mentorica solističnih pevcev), pomembnega gostilničarja (Konrada Pižorna – Kondija) in mnogih drugih, tudi pevcev in plesalcev, ki vsak zase in vsi skupaj ustvarjajo gledljivo predstavo, ki bo zanesljivo navdušila vse, ne le ljubitelje Avsenikove glasbe. O bo ob ansamblu Fantov pet prepeval tercet: Tina Debevc, Lidija Križnik in Tone Habjan, sicer pa bomo v predstavi lahko prisluhnili tudi Peškemu oktetu in članom Komornega pevskega zbora Šutna Kamnik pod vodstvom zborovodje Karla Leskovca. Na tehničnem področju z režiserjem Lojzetom Stražarjem sodeluje preverjena ekipa, ki se bo zanesljivo tudi letos potrudila, da bo vse, kot je treba, pa naj gre za sceno (Jože Napotnik s sodelavci), kostumografijo (Nada  Slatnar), koreografijo (Goran Bogdanovski) in vseh drugih, ki ne smejo manjkati.

Tudi vi ne, spoštovani bralci in bralke Domžalca, ki se boste zagotovo strinjali z besedami, ki vam jih je Alojz Stražar zapisal v svojem uvodniku v kroniki 60 let Poletnega gledališča na Studencu dr. Velimirja Vulikića:  »Bog daj, daj, da ta izvir ne bi nikoli presahnil.«

Dobrodošli na premieri v petek, 20. julija 2018, ob 21. uri in vseh 14 ponovitvah!

Ponovitve: 21., 26., 27., 28., 29., julij in 3., 4., 5., 9., 10., 11., 12., 14., 15. avgust. Vse predstave so ob 21. uri.

Rezervacija vstopnic in informacije: 051 / 61 61 51, 051 / 61 41 41;  www.studenec.net

(Foto: Uroš Zagožen)

O vsebini domače gledališke predstave

Lepo je biti muzikant je zgodba o mladostnih sanjah, prijateljstvu, ljubezni in življenjski preizkušnji, ki naenkrat spremeni vse. Miha je mlad entuziast, glasbenik, ki najraje posluša narodnozabavno glasbo. Po navdušujočem koncertu Ansambla bratov Avsenik se odloči, da bi tudi sam ustanovil narodnozabavni ansambel, ki bo igral Avsenikovo glasbo, in za idejo navduši štiri svoje prijatelje – Jožeta, Ivana, Kristijana in Janija. Postanejo ansambel »Fantov pet« in se skupaj podajo na pot do glasbenega uspeha. Z njimi so njihovi najbližji – Mihovo dekle Andre­ja, Janijevo dekle Katarina, starši in sorodniki, njihov menedžer Samo ter celo gostilničar Karel, v čigar gostilni se običajno srečujejo. Mihova teta Mici fantom posodi veliko vsoto denarja, brez katerega ne bi mogli začeti profe­sionalne poti. Samo jim organizira koncerte in jim pomaga pri uveljavljanju na domači glasbeni sceni. Po neka­jletnem prizadevanju so njihovi napori bogato poplačani – končno bodo lahko nastopili na enem izmed največjih mednarodnih tekmovanj narodnozabavnih ansamblov v Evropi. Prav to tekmovanje pa v skupini dobrih prijateljev poglobi razlike in okrepi nesoglasja, ki med njimi tlijo že nekaj časa. Pot do uspeha ni lahka, še težje pa je prenašati bremena in napore, ki sodijo zraven. Ali bo njihovo prijateljstvo preneslo težo slave? Bo ansambel zdržal pritiske posameznikov, ki imajo drugačne predstave o skupnem delovanju? In slednjič, ali bo Miha našel pravo pot iz živl­jenjske preizkušnje? – Eva Kraševec, dramaturginja

Avtor: Vera Vojska; Foto: Primož Hieng, Uroš Zagožen

Komentarji uporabnikov
Tagi