Na Rovah se je že začela žabja svatba

Pred časom smo poročali o pripravah na akcijo prenašanja žabic na Rovah pri Radomljah, saj jih je v preteklih letih na poti do žabje svatbe veliko končalo pod avtomobilskimi kolesi. Prostovoljci so med vikendom postavili zaščitne ograje in sicer na cesti skozi gozd med konjeniškim klubom in prodajalno vozil ter nato na cca prvih 500 metrih ceste proti Kolovcu.

So pa včeraj zvečer dvoživke že zapuščale svoja prezimovališča in se podale proti vodam na žabjo svatbo. Pri tem jih je pred prečkanjem ceste zadržala zaščitna ograja. Prostovoljci so jih pobirali in jih skrbno odlagali v vedra ter jih nato nosili na drugo stran ceste proti barju. Ob tem jih tudi preštevajo, da bodo imeli na koncu skupno številko prenešenih žabic.

Njihovo delo smo si ogledali tudi mi in se na lastne oči prepričali kako poteka ta akcija. Kot so nam povedali prostovoljci, je dvig temperature vzpodbudil dvoživke, da so začele zapuščati svoja prezimovališča. Selitve potekajo, ko se zmrači, pa vse do 21. ure. Koliko dni bo potekala selitev, pa je  odvisno od vremenskih razmer. Predvidoma pa bo selitev na žabjo svatbo trajala štirinajst dni.

Skratka prostovoljci bodo poskrbeli, da bo tudi letos na žabjo svatbo na Rovah prispelo čim več žabic. Vsi, ki bi se pa radi udeležili te akcije na Rovah, vabljeni da se oglasite Katjuši na 041 582 067.

Preberete pa si lahko prispevek o pripravi na to akcijo, ki smo ga objavili prejšnji teden in ga boste našli TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov