Na Koželjevi domačiji na Gori pri Komendi so pripravili koline

Turistično društvo Komenda je na Koželjevi domačiji na Gori pri Komendi, ki so jo za javnost odprli konec leta 2012, že petič pripravilo kmečki praznik kolin. To je bil nekoč na vasi zelo pomemben dogodek, ob katerem so se poleg domačih zbrali tudi sovaščani, saj je bilo opravil vedno dovolj, pridnih rok pa premalo.

Potem ko je lepo rejen pujs storil bridko smrt, se je šele začelo pravo opravilo, saj ima prav vsak kos mesa svoj pomen in namen. Praznika kolin so se tokrat udeležili in si ga ob strokovni razlagi mesarja tudi ogledali učenci šestih razredov Osnovne šole Komenda Moste. Vid Koritnik, predsednik Turističnega društva Komenda, je z zadovoljstvom povedal, da so veseli obiska šolarjev, saj v svojem domačem, že nekoliko mestno obarvanem okolju, te možnosti skorajda nimajo. Vse preveč je namreč dogajanj in običajev, ki jih starejši še poznajo, mladi pa si največkrat ne predstavljajo, kako se je včasih, še nedavno tega, opravljalo nekatera dela.

Katja Tabernik, članica TD Komenda in turistična vodnica, je šolarjem podrobneje spregovorila, kaj vse še čaka mesarje, da bodo koristno in pametno uporabili posamezne kose mesa. Medtem so že začeli s pripravo klobas, v kuhinji Koželjeve domačije pa je zadišalo po pečenih krvavicah in kislem zelju. Za priboljšek so pridne gospodinje spekle ocvirkovko in orehovo potico, ki sodi k takemu kmečkemu prazniku.

Za najbolj lačne in neučakane so na čebuli spražili svinjska jetrca, na drugem koncu pa so pridne roke deklet hitele s pranjem črev, ki so jih nato uporabili za polnjenje z mesno maso. Klobase so med drugim romale v dim, svinjsko maščobo so zmleli in iz njih cvrli ocvirke, ki bodo popestrili ajdove žgance, kislo zelje in pražen krompir.

Še to: Turistično društvo Komenda bo prihodnji petek, 17. januarja 2014, imelo svoj občni zbor, naslednji dan, to je v soboto, 18. januarja, pa bo na Koželjevi domačiji še tržnica s ponudbo kmetijskih in drugih pridelkov.

Avtor: Primož Hieng; Foto: Primož Hieng
Tagi